Νέες συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας για τους δασμούς – Ανοίγει ο δρόμος για συνάντηση Τραμπ-Σι

Υψηλόβαθμοι οικονομικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Κίνας αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου συνομιλίες τη Δευτέρα στη Στοκχόλμη, με στόχο να επιλύσουν τις χρόνιες εμπορικές διαφορές που έχουν πυροδοτήσει τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Η βασική επιδίωξη είναι η επέκταση της εκεχειρίας στους δασμούς για τρεις μήνες, προκειμένου να αποτραπούν νέες επιβαρύνσεις.

Η Κίνα αντιμετωπίζει καταληκτική ημερομηνία στις 12 Αυγούστου για να καταλήξει σε μια σταθερή συμφωνία με τη διοίκηση Τραμπ, μετά τις προκαταρκτικές συμφωνίες Μαΐου και Ιουνίου, οι οποίες τερμάτισαν προσωρινά τον κύκλο αντεκδικήσεων με δασμούς και τον αποκλεισμό εξαγωγής κρίσιμων σπάνιων γαιών.

Η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων έρχεται λίγο μετά τη σημαντική εμπορική συμφωνία Τραμπ-ΕΕ, που ανακοινώθηκε την Κυριακή και προβλέπει 15% δασμούς στα περισσότερα ευρωπαϊκά προϊόντα προς τις ΗΠΑ.

Αν και δεν αναμένονται δραστικές αλλαγές στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας, οι αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανή είναι μια νέα παράταση της εκεχειρίας για 90 ημέρες, αποφεύγοντας έτσι την όξυνση και επιτρέποντας τον σχεδιασμό ενδεχόμενης συνάντησης Τραμπ-Σι τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο.

Παράλληλα, η αμερικανική διοίκηση προετοιμάζεται να επιβάλει νέους τομεακούς δασμούς σε προϊόντα όπως ημιαγωγοί, φαρμακευτικά, γερανοί και άλλα.

Οι προηγούμενες συνομιλίες στη Γενεύη και το Λονδίνο επικεντρώθηκαν στην αποκλιμάκωση των δασμών και στην αποκατάσταση της ροής κρίσιμων πρώτων υλών και τεχνολογικών προϊόντων, χωρίς όμως να αγγίξουν τα βαθύτερα διαρθρωτικά προβλήματα, όπως το κινεζικό μοντέλο εξαγωγών και τις αμερικανικές εθνικές ανησυχίες για τεχνολογικό έλεγχο.

Ο οικονομικός εμπειρογνώμονας Σκοτ Κένεντι σχολίασε πως η παράταση της εκεχειρίας είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ έχει ήδη προαναγγείλει αυτή την επιλογή.

Παράλληλα, φημολογείται πιθανή συνάντηση Τραμπ-Σι στα τέλη Οκτωβρίου, με προσδοκίες για μείωση δασμών σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως τα κινεζικά προϊόντα που σχετίζονται με το φαιντανύλ, με αντάλλαγμα την αύξηση αγορών αμερικανικών αγροτικών προϊόντων.

Παρόλα αυτά, η Κίνα αναμένεται να ζητήσει μείωση του συνολικού ύψους των αμερικανικών δασμών που φτάνουν το 55% και χαλάρωση των αμερικανικών ελέγχων στην εξαγωγή υψηλής τεχνολογίας.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος