Βολές από τον Χ. Ακάρ κατά Ελλάδας και Κύπρου μετά την επίσκεψη στην Λιβύη-Αποχώρηση των ξένων δυνάμεων ζήτησε η Λίβυα ΥΠΕΞ

Κωνσταντινούπολη, Ανταπόκριση : Αριάνα Φερεντίνου

Νέες βολές κατά Ελλάδας και Κύπρου, εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας σε αξιωματικούς που το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στην Λιβύη, στο πλαίσιο της υπηρεσίας τους.

Αναφερόμενος στην ένταση ανάμεσα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας τους τελευταίους μήνες, ο Ακάρ κατηγόρησε τη χώρα μας πως «προκαλεί» στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει την παραβίαση των «δικαιωμάτων» της στην περιοχή.

Όσον αφορά το Κυπριακό ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, επανέλαβε τη σταθερή θέση της Άγκυρας και του ψευδοκράτους, για ένα «τουρκικό κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος» στην Κύπρο. «Άλλη λύση δεν υπάρχει», ξεκαθάρισε.

Την ίδια ώρα την αποχώρηση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη με τη συνδρομή και της Τουρκίας, ζήτησε η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών από τον Τούρκο ομόλογό της ο οποίος επισκέφθηκε την περασμένη Δευτέρα τη Λιβύη.

Η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της Λιβύης είναι σημαντικές για την Τουρκία και η Άγκυρα θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα στο μέλλον, δήλωσε ο  Τούρκος υπουργός Άμυνας, τονίζοντας ότι η τουρκική παρουσία στη Λιβύη είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Ακάρ, μαζί με τον  Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και  τον Αρχηγός της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, συνοδεία αξιωματούχων πραγματοποίησαν  στις 4 Μαίου την πρώτη επίσκεψη υψηλού επιπέδου μετά τη σύσταση της προσωρινής κυβέρνησης στη Λιβύη που ανέλαβε την εξουσία μέχρι τις εκλογές του ερχόμενου Δεκεμβρίου.

«Υπήρχαν κάποια προβλήματα όταν ήρθαμε εδώ. Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα. Προέκυψαν σημαντικά αποτελέσματα. Εδώ, οι Λίβυοι αδελφοί και αδελφές μας συνεχίζουν να συνεργάζονται μαζί με την Τουρκία για την οργάνωση και εκσυγχρονισμό των (Λιβυκών) ενόπλων δυνάμεων», είπε ο Ακάρ σε ομιλία του σε τουρκική στρατιωτική μονάδα. Ο Ακάρ τόνισε ότι η παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων στην ανατολική Μεσόγειο. «Συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης με τη Λιβύη. Οι προσπάθειες της Ελλάδας να παρακάμψει αυτή τη συμφωνία είναι μάταιες. Είμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω του διεθνούς δικαίου, της καλής γειτονίας, του διαλόγου και των ειρηνικών μεθόδων », πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με την ομόλογό του  Νατζλά αλ-Μανκούσου στην Τρίπολη, ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Τουρκία εκτιμά την κυριαρχία και την πολιτική ενότητα της Λιβύης. Οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονταν στη Λιβύη στο πλαίσιο συμφωνίας που είχε επιτευχθεί με προηγούμενη κυβέρνηση της Λιβύης, είπε, ενώ απάντησε, στην ομόλογο του η οποία κάλεσε «την Τουρκία να λάβει μέτρα για την εφαρμογή όλων των διατάξεων των  ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και να συνεργαστεί για να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από τα εδάφη της Λιβύης. ” «Αντιμέτωπη με τις επιθέσεις στην Τρίπολη, η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης κάλεσε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας. Μόνο η Τουρκία απάντησε καταφατικά σε αυτό το κάλεσμα », δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Η υποστήριξη της Τουρκίας προς τη Λιβύη βάσει συμφωνίας του Νοεμβρίου 2019 για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία βοήθησε στην πρόληψη εμφυλίου πολέμου και ανθρώπινης τραγωδίας,» τόνισε ο Τσαβούσογλου σαφώς ενοχλημένος από τη δήλωση της κ. Αλ-Μανκούσου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος