Νέες έρευνες για την ανοσία στα άτομα που πέρασαν την Covid-19

Βρετανική μελέτη μικρής κλίμακας διαπίστωσε ότι η «κυτταρική ανοσία» στον ιό SARS-CoV-2 διατηρείται επί έξι μήνες στα άτομα που είχαν αναπτύξει ήπια συμπτώματα της Covid-19 ή ήταν ασυμπτωματικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχουν κάποιο επίπεδο προστασίας απέναντι στον κορονοϊό τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα αυτό.

Οι επιστήμονες που παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 100 μη νοσηλευθέντες ασθενείς της Covid-19 στη Βρετανία, δήλωσαν ότι είναι ενθαρρυντικά, αλλά δεν σημαίνei ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν σε σπάνιες περιπτώσεις να αναμολυνθούν από τον κορονοϊό.

«Αν και τα ευρήματα μάς κάνουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την ισχύ και την διάρκεια της ανοσίας που δημιουργείται μετά την προσβολή από τον SARS-CoV-2, αυτό δεν είναι παρά το ένα κομμάτι του παζλ», δήλωσε ο Paul Moss, καθηγητής Αιματολογίας στο Birmingham University, εκ των επικεφαλής της έρευνας και πρόσθεσε ότι: «Υπάρχουν πολλά να μάθουμε πριν φθάσουμε στην πλήρη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της ανοσίας στην Covid-19».

Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία δεν έχει ελεγχθεί και επικυρωθεί από ανεξάρτητους ειδικούς, αλλά δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα bioRvix, αναλύθηκε το αίμα 100 ασθενών της Covid-19 έξι μήνες αφ’ ότου πέρασαν ελαφριά ή ασυμπτωματικά την νόσο. Και βρέθηκε ότι αν και τα επίπεδα των αντισωμάτων ορισμένων ασθενών είχαν μειωθεί, η απόκριση των T-λεμφοκυττάρων παρέμεινε ισχυρή.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το μέγεθος της απόκρισης των T-λεμφοκυττάρων ήταν διαφορετική και συγκεκριμένα σημαντικά υψηλότερη στα άτομα που ανέπτυξαν συμπτώματα της νόσου παρά στα άτομα που πέρασαν χωρίς συμπτώματα την Covid-19

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό μπορεί να ερμηνευθεί κατά δύο τρόπους: είναι πιθανόν ότι υψηλότερη κυτταρική ανοσία προσφέρει καλύτερη προστασία απέναντι στην αναμόλυνση των ανθρώπων που είχαν αναπτύξει συμπτώματα ή αντίστοιχα ότι ασυμπτωματικοί ασθενείς είναι σε καλύτερη θέση για να καταπολεμήσουν τον ιό χωρίς την ανάγκη πρόκλησης ευρείας ανοσολογικής απόκρισης.

Ειδικοί που δεν είχαν άμεση συμμετοχή στην έρευνα δηλώνουν ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά και θα προστεθούν στις γνώσεις για την εν δυνάμει ανοσολογική προστασία κατά της Covid-19.

Την στιγμή που 46 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, τα επιβεβαιωμένα περιστατικά αναμόλυνσης είναι πολύ σπάνια.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ