Nέες αναβολές εμβολιασμών με εμβόλια της AstraZeneca

Σε τροποποιήσεις των εμβολιαστικών τους προγραμμάτων το αν υπάρχει τελικά θέμα και σε ποια έκταση με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Στην Κύπρο

Tην προσωρινή αναβολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι την Πέμπτη 18 Μαρτίου ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Κύπρου.

Σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει: «Εν αναμονή της γνωμοδότησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η οποία διερευνά μια σειρά από περιστατικά θρόμβων αίματος σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca σε χώρες της ΕΕ, αποφασίστηκε σήμερα η προσωρινή αναβολή στην Κύπρο των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι την Πέμπτη, 18 Μαρτίου. Διευκρινίζεται ότι τα προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμό με τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer/BioNTech θα διενεργηθούν κανονικά».

Πρόκειται για αναβολή εμβολιασμών για 3 ημέρες και όχι αναστολή εμβολιασμών.

Στη Σλοβενία

Η Σλοβενία ανέστειλε με τη σειρά της σήμερα “για προληπτικούς λόγους” τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19, προστιθέμενη στον μακρύ κατάλογο των χωρών που έλαβαν το μέτρο αυτό λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος.

“‘Έλαβα την απόφαση αυτή να διακοπεί προσωρινά” η χρήση του εμβολίου της σουηδοβρετανικής εταiρίας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης “προκειμένου να διασφαλιστεί το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας των συμπολιτών μας”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γιάνεζ Ποκλούκαρ σε συνέντευξη Τύπου.

“Δεν υπάρχουν ιατρικές εμπειρογνωμοσύνες που να υποστηρίζουν αυτή τη διακοπή”, αλλά πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο εν αναμονή μιας γνώμης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), διευκρίνισε.

Ο EMA ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει “έκτακτη συνάντηση” την Πέμπτη, 18 Μαρτίου, για το εμβόλιο αυτό, προσθέτοντας πως τα πλεονεκτήματά του εξακολουθούν να είναι σημαντικότερα από τους κινδύνους.

Οι ύποπτες ενδεχόμενες παρενέργειες περιλαμβάνουν τον σχηματισμό θρόμβων αίματος, με ορισμένες περιπτώσεις να ενέχουν “ασυνήθιστα χαρακτηριστικά” όπως μικρό αριθμό αιμοπεταλίων, διευκρίνισε η υπηρεσία.

Εξήγησε ωστόσο πως αυτές οι περιπτώσεις αφορούν “έναν πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο”.

Στην Πορτογαλία

Η Πορτογαλία ανέστειλε προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19, όπως και αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενες σοβαρές παρενέργειες.

Νωρίτερα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία ακολούθησαν το παράδειγμα της Δανίας, της Νορβηγίας και αρκετών άλλων αναστέλλοντας τη χρήση του εμβολίου έπειτα από αναφορές για θρόμβους αίματος σε ορισμένους ασθενείς που είχαν λάβει το εμβόλιο.

Η Γκράσα Φρέιτας, επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας DGS, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι αν και οι παρενέργειες είναι “εξαιρετικά σοβαρές”, είναι “εξαιρετικά σπάνιες” και πρόσθεσε πως δεν έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα παρόμοιες περιπτώσεις στην Πορτογαλία.

Η Πορτογαλία, που έχει καταγράψει 814.513 μολύνσεις και 16.694 θανάτους, έχει χορηγήσει μέχρι τώρα περίπου 1,1 εκατ, δόσεις εμβολίων, με την πλειονότητα των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί να είναι εκείνα που παρήγαγαν οι Pfizer-BioNTech.

Ο Ενρίκε Γκουβέια ε Μέλο, επικεφαλής της πορτογαλικής ειδικής ομάδας για τους εμβολιασμούς, δήλωσε πως τα εμβόλια της AstraZeneca που έχουν φθάσει μέχρι τώρα στην Πορτογαλία θα παραμείνουν σε αποθηκευτικούς χώρους μέχρι νεωτέρας. Μέχρι τώρα έχουν χορηγηθεί περίπου 400.000 δόσεις του εμβολίου αυτού και υπάρχει απόθεμα άλλων 200.000, όπως είπε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Reuters

Σχετική είδηση: Εμβολιασμός μετ’ εμποδίων σε ευρωπαϊκές χώρες για το εμβόλιο της AstraZeneca (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος