Νέα Ζηλανδία: Ο Κρις Χίπκις, ο μόνος υποψήφιος για να αντικαταστήσει την Άρντερν ως ηγέτης των Εργατικών και πρωθυπουργός

Array

Οι υποψηφιότητες για την αντικατάσταση της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν έκλεισαν σήμερα (20/1) στις 22.00 ώρα Ελλάδας (09.00 τοπική ώρα Σαββάτου) και υπήρξε μόνο μια υποψηφιότητα.

Ο Κρις Χίπκις πρόκειται να αντικαταστήσει την Τζασίντα Άρντερν ως ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας αφού είναι ο μόνος υποψήφιος που θα προταθεί για τη θέση αυτή, ανακοίνωσε το κόμμα του.

Ο Χίπκις αναμένεται να λάβει το χρίσμα ως ο νέος ηγέτης σε συνεδρίαση των 64 βουλευτών των Εργατικών ή σε συνέλευση την Κυριακή.

Ο 44χρονος Χίπκις εξελέγη πρώτη φορά στο κοινοβούλιο με το Εργατικό Κόμμα το 2008 και έγινε γνωστός προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την πανδημία όταν διορίστηκε υπουργός για την COVID-19 τον Νοέμβριο του 2020. Σήμερα είναι υπουργός για την Αστυνομία, την Παιδεία, τις Δημόσιες Υπηρεσίες και υπηρετεί ως επικεφαλής της Βουλής.

Ο επικεφαλής των Εργατικών, Ντάνκαν Γουέμπ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η κατάθεση των υποψηφιοτήτων έκλεισε στις 9 το πρωί του Σαββάτου και για να οριστεί ο υποψήφιος θα πρέπει να λάβει υποστήριξη από τουλάχιστον το 10% των μελών του Εργατικού Κόμματος στο κοινοβούλιο.

Εάν υπήρχαν περισσότερες από μια υποψηφιότητες, θα γινόταν εκλογή την Κυριακή με την κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο νικητής θα αναλάβει την πρωθυπουργία έως τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Η Άρντερν, 42 ετών, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν είχε πλέον δύναμη να συνεχίσει να ηγείται της χώρας, ότι θα παραιτηθεί όχι αργότερα από τις αρχές Φεβρουαρίου και ότι δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή της.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος