Νέα Ζηλανδία: Ανοίγει τα σύνορα της νωρίτερα από τις προβλέψεις για άρση των μέτρων κατά του κορονοϊού

Έτοιμη η Ν. Ζηλανδία να ανοίξει ξανά τα σύνορα της και να υποδεχθεί  τον κόσμο δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν αφού όπως είπε, χάρη στην πολιτική  κατά του νέου κορονοϊού, είναι πλέον “ένα ασφαλές μέρος να επισκεφθεί κάποιος”.

Η Άρντερν διευκρίνισε ότι οι Αυστραλοί που είναι εμβολιασμένοι κατά της COVID-19 θα μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα χωρίς να υποχρεούνται να τηρήσουν καραντίνα από τον Απρίλιο κι όχι από τον Ιούλιο, όπως προβλεπόταν αρχικά.

Οι ταξιδιώτες των χωρών που έχουν συνάψει συμφωνίες εξαίρεσης από την έκδοση θεωρήσεων εισόδου (βίζα) με τη Νέα Ζηλανδία, μεταξύ των οποίων οι χώρες της ΕΕ, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, θα μπορούν να κάνουν το ίδιο από την 1η Μαΐου.

Η Νέα Ζηλανδία είχε καταγράψει 3,9 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις το 2019, με τα έσοδά της από τον τομέα να ανέρχονται σε περισσότερα από 16 δισεκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας (9,86 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας, όλοι οι ξένοι επισκέπτες όφειλαν να τηρήσουν καραντίνα δύο εβδομάδων σε ξενοδοχεία που διαχειριζόταν η κυβέρνηση και επιβλέπονταν από τον στρατό.

Οι αυστηροί αυτοί έλεγχοι στα σύνορα ήταν ένα σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας στις προσπάθειες αναχαίτισης του νέου κορονοϊού στη Νέα Ζηλανδία, μια χώρα με πληθυσμό 5 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία έχει καταγράψει μόλις 117 θανάτους από την COVID-19 από την αρχή της πανδημίας.

Ωστόσο η Όμικρον εξαπλώθηκε στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες και περισσότερα από 21.000 νέα κρούσματα καταγράφηκαν την Τρίτη. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 95% του πληθυσμού έχει ήδη λάβει τις δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19.

Η αεροπορική εταιρεία Air New Zealand εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αλλαγή αυτή και δήλωσε έτοιμη να αυξήσει τις πτήσεις της για να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Η ανακοίνωση της Άρντερν δεν αφορά τις αφίξεις από τρίτες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, για τις οποίες είναι απαραίτητη η έκδοση βίζας, και οι επισκέπτες από αυτές τις χώρες θα συνεχίσουν να υποχρεούνται να αυτοαπομονωθούν για 10 ημέρες μετά την άφιξή τους.

Η αξίωση αυτή δεν αναμένεται να εγκαταλειφθεί πριν από τον Οκτώβριο, αν και η Άρντερν δήλωσε ότι αυτή η ημερομηνία μπορεί επίσης να μεταφερθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος