Νέα Ζηλανδία: Ανεξάρτητη Επιτροπή συνδέει τον εμβολιασμό με τον θάνατο 26χρονου από μυοκαρδίτιδα

Ο θάνατος 26χρονου εξαιτίας μυοκαρδίτιδας, συνδέεται με τον εμβολιασμό του με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19, ανακοίνωσαν οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας, επικαλούμενες το Ανεξάρτητο Συμβούλιο Παρακολούθησης της Ασφάλειας των Εμβολίων. Ο νεαρός, που πέθανε μέσα σε δύο εβδομάδες αφού έλαβε την πρώτη δόση, δεν ζήτησε ιατρικές συμβουλές ούτε θεραπεία για τα συμπτώματα που αντιμετώπιζε.

Ο θάνατος του νεαρού, που είχε λάβει μόνο την πρώτη δόση, είναι ο δεύτερος που συνδέεται με τη γνωστή, αν και σπάνια παρενέργεια του εμβολίου στη χώρα της Ωκεανίας. Τον Αύγουστο, οι νεοζηλανδικές αρχές ανακοίνωναν πως μια γυναίκα πέθανε αφού έλαβε και τις δύο δόσεις.

«Με βάση τις τρέχουσες διαθέσιμες πληροφορίες, το συμβούλιο συμπέρανε ότι η μυοκαρδίτιδα πιθανόν οφειλόταν στον εμβολιασμό του ανθρώπου αυτού», ανέφερε το ανεξάρτητο συμβούλιο παρακολούθησης της ασφάλειας των εμβολίων σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η μυοκαρδίτιδα μπορεί να περιορίσει τη δυνατότητα του μυ της καρδιάς να τροφοδοτεί με αίμα τα όργανα και μπορεί επίσης να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες. Ωστόσο, δεν είναι σπάνιο άνθρωποι με μυοκαρδίτιδα να μην αντιληφθούν το παραμικρό.

Κατά το συμβούλιο, άλλοι δύο θάνατοι, ανάμεσά τους αυτός παιδιού στην εφηβεία –13 ετών– ενδέχεται να οφείλονταν σε μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19.

Ωστόσο, χρειάζεται να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία προτού συνδεθεί ο θάνατος του παιδιού με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, ενώ ο δεύτερος θάνατος, ενός άνδρα πάνω από 60 ετών, θεωρείται πως είναι απίθανο να οφειλόταν στον εμβολιασμό του, κατά την ίδια πηγή.

Παρά τις σοβαρές, αν και πολύ σπάνιες, παρενέργειες του εμβολίου αυτού, το συμβούλιο εξακολουθεί να θεωρεί πως τα οφέλη της αξιοποίησής του είναι πολύ σημαντικότερα από τους κινδύνους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος