Νέα πρόκληση του τουρκικού ΥΠΕΞ με αιχμή τους Μουφτήδες της Δ. Θράκης

Ανταπόκριση Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου 

Νέα εντονότατη ανακοίνωση εναντίον της Ελλάδας από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τους Μουφτήδες της Θράκης.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Περί του Νόμου που εκπόνησε η Ελλάδα για τον Μουφτή της Δυτικής Θράκης. Η Ελλάδα παραβίασε για άλλη μια φορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της «Τουρκικής» Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, τα οποία κατοχυρώνονταν από διεθνείς συμφωνίες, ιδιαίτερα τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, με νομική ρύθμιση που υιοθέτησε για τα γραφεία των Μουφτήδων στη Δυτική Θράκη. Αυτή η νομοθεσία, που εκπονήθηκε χωρίς συνεννόηση με τους εκπροσώπους της μειονότητα, αγνοεί για άλλη μια φορά τους Μουφτήδες που εκλέγονται από την μειονότητα και συνεπώς τη βούληση της μειονότητας και την ελευθερία της θρησκείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση που έκανε χθες το Συμβουλευτικό Συμβούλιο της «Τουρκικής» Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, που αντικατοπτρίζει τη δίκαιη αντίδραση των συμπατριωτών μας. Το άρθρο 40 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης παρέχει στην «Τουρκική» Μειονότητα της Δυτικής Θράκης το δικαίωμα να ιδρύει, να διαχειρίζεται και να ελέγχει τις δικές του θρησκευτικές, εκπαιδευτικές και φιλανθρωπικές-κοινωνικές οργανώσεις. Η παραβίαση αυτού του δικαιώματος από την Ελλάδα έναντι των συμβατικών της υποχρεώσεων έχει καταγραφεί και με αποφάσεις του ΕΔΑΔ στο παρελθόν.

Ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να παρέχει στη μειονότητα την απαραίτητη υποστήριξη και διευκόλυνση για την εκλογή, τη διαχείριση και τη διάρθρωση του θεσμού του Μουφτή της, είναι απαράδεκτο να προσπαθεί να φέρει τον Μουφτή υπό τον δικό της έλεγχο, ενάντια στη θέληση της μειονότητα. Με αυτή τη νομική ρύθμιση, η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει τα θρησκευτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των συμπατριωτών μας, που κατοχυρώνονται από διεθνείς συμφωνίες, και προσπαθεί να μετατρέψει τον θεσμό του Μουφτή σε δομή υπό τον έλεγχο του ελληνικού κράτους.

Η Τουρκία δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία των θρησκευτικών θεσμών των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στη χώρα της και στην εκλογή των ηγετών τους με τέτοιους κατασταλτικούς νόμους και πρακτικές. Καλούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και άλλες σχετικές συμφωνίες και να θέσει τέλος στις πολιτικές της πίεσης και εκφοβισμού έναντι της μειονότητας. Όπως και πριν, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την τήρηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των συμπατριωτών μας».

Οι διαδικασίες εκλογής Μουφτή

Η πολιτική της Ελληνικής Πολιτείας έναντι της Μουσουλμανικής Μειονότητας βασίζεται στην πιστή τήρηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι δεν αναγνωρίζει στην επικράτεια της μειονότητα με εθνικά χαρακτηριστικά. Η μειονότητα στη Θράκη διακρίνεται από αμιγώς θρησκευτικά χαρακτηριστικά, εξ ου και η μουσουλμανική μειονότητα Θράκης.

Όσον αφορά τον τρόπο εκλογής των Μουφτήδων στην Θράκη υπογραμμίζεται ότι πουθενά στη Συνθήκη της Λωζαννης δεν αναφέρεται ότι οι μουφτήδες της Μουσουλμανικής Μειονότητας εκλέγονται, καθώς δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο κείμενο της Συνθήκης.

Από εκεί και πέρα, από τη στιγμή που οι μουφτήδες ασκούν δικαιοδοτικές αρμοδιότητες (εφαρμόζουν τη σαρία, απονέμουν δικαιοσύνη σε ορισμένους τομείς αστικών υποθέσεων) δεν είναι δυνατόν να εκλέγονται απευθείας από την μειονότητα, καθώς τίθεται ευθέως θέμα αντισυνταγματικότητας.

Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Πιέρρο Τζανετάκο, είναι ότι ούτε στην Τουρκία οι μουφτήδες εκλέγονται απευθείας από κάποιο εκλεκτορικό σωμα, αλλα διορίζονται κατόπιν σχετικών διαδικασιών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος