Νέα μελέτη: Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα προκαλέσει 4.000 επιπλέον μεταδόσεις ιών μεταξύ θηλαστικών

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα προκαλέσει, έως το 2070, την εξάπλωση 4.000 ιών μεταξύ των θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων και μεταξύ ζώων και ανθρώπων, γράφει το CNBC.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα ωθήσει τα ζώα μακριά από τα θερμότερα κλίματα και αυτή η αναγκαστική μετανάστευση θα αναγκάσει ορισμένα είδη να έρθουν σε επαφή για πρώτη φορά.

Η πανδημία Covid-19 πιθανότατα προκλήθηκε από τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 από μια νυχτερίδα στη Νοτιοανατολική Ασία στον άνθρωπο.

Οι 4.000 επιπλέον μεταδόσεις ιών μεταξύ θηλαστικών δεν σημαίνουν ότι θα υπάρξουν άλλες 4.000 πιθανές πανδημίες Covid-19, δήλωσε στο CNBC ο Γκρεγκ Άλμπερι, ερευνητής στο Wissenschaftskolleg zu Berlin και συνεργάτης της μελέτης.

«Όμως καθένα από αυτά έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την υγεία των ζώων και στη συνέχεια μπορεί να εξαπλωθεί στους ανθρώπινους πληθυσμούς», είπε ο Άλμπερι στο CNBC. «Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα μπορούσε να είναι πολύ άσχημα νέα για την υγεία των επηρεαζόμενων οικοσυστημάτων.

Οι νυχτερίδες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στη μετάδοση ιών επειδή πετούν. Οι νυχτερίδες θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 90% των πρώτων επαφών μεταξύ νέων ειδών και οι περισσότερες από αυτές τις πρώτες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στη Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

«Οι νυχτερίδες είναι δυσανάλογα υπεύθυνες, αλλά προσπαθούμε να τονίσουμε ότι δεν πρέπει να τις κατηγορούμε για αυτό – και ότι η τιμωρία τους (θυσία, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η μετανάστευση) είναι πιθανό να επιδεινώσει την κατάσταση προκαλώντας μεγαλύτερη διασπορά, μεγαλύτερη μετάδοση και χειρότερη υγεία», είπε η Άλμπερι.

Ο Άλμπερυ και ο Κόλιν Τζ. Κάρλσον, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, που συνέταξαν την έκθεση χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά υπολογιστική μοντελοποίηση για να προβλέψουν πού πιθανώς θα επικαλύπτονταν τα είδη.

Αυτοί οι υπολογισμοί δείχνουν ότι τα hot spot για τη μετάδοση νέων ιών θα επικαλύπτονται με τα κέντρα ανθρώπινου πληθυσμού στο Σαχέλ, στα βουνά της Αιθιοπίας και στην κοιλάδα Rift στην Αφρική, καθώς και στην ανατολική Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες. Ορισμένα ευρωπαϊκά κέντρα πληθυσμού θα μπορούσαν επίσης να βρίσκονται σε hot spot, σύμφωνα με την έκθεση.

Η έκθεση βάζει τέλος σε μια τάση που οι επιστήμονες προβλέπουν εδώ και αρκετό καιρό.

«Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα μελέτη που κάνει μια ποσοτική εκτίμηση για αυτό που λένε πολλοί επιστήμονες εδώ και χρόνια (συμπεριλαμβανομένου και εμένα): η κλιματική αλλαγή – μαζί με άλλους παράγοντες – θα αυξήσει τις ευκαιρίες για εισαγωγή, εγκατάσταση και εξάπλωση ιών σε νέες γεωγραφικές τοποθεσίες και σε νέα είδη ξενιστών», είπε στο CNBC ο Μάθιου Αλιότα, καθηγητής στο Τμήμα Κτηνιατρικών και Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

«Δυστυχώς, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε νέα συμβάντα ζωονοσογόνων νοσημάτων με αυξανόμενη συχνότητα και μέγεθος», είπε ο Αλιότα. Οι ζωονόσοι είναι αυτές που εξαπλώνονται μεταξύ ζώων και ανθρώπων.

Η έκθεση υπολογίζει το κόστος 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για τον κατάλληλο εντοπισμό και την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των ζωονοσογόνων ιών και αυτή η έρευνα θα είναι απαραίτητη για την πρόληψη πανδημιών.

Μετάφραση-επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος