Νέα φάση αβεβαιότητας για την τουρκική οικονομία

Σε νέα φάση αστάθειας και αβεβαιότητας η τουρκική οικονομία. Η παρεμβατική πολιτική του προέδρου Ερντογάν στη νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, επιβάλλει σταδιακή μείωση των τραπεζικών επιτοκίων για να μειωθεί ο πληθωρισμός, ώστε να έλθουν ξένες επενδύσεις σε μια Τουρκία με πολύ φτηνό νόμισμα. Όμως η ανορθόδοξη αυτή θεωρία βυθίζει περισσότερο την οικονομία της Τουρκίας και κάνει φτωχότερους του τους πολίτες.

Χθες το βράδυ μετά από πολύωρο υπουργικό συμβούλιο ο πρόεδρος Ερντογάν απηύθυνε διάγγελμα προς το έθνος. Μίλησε για την κρίση στην τουρκική οικονομία και πρότεινε ανορθόδοξες λύσεις που αντί να καθησυχάσουν τους πολίτες και τους επιχειρηματίες προκάλεσαν πανικό. Είπε ότι τα υψηλά επιτόκια είναι η αιτία του πληθωρισμού και ότι πρέπει να μειωθούν και άλλο. “Κάνουμε είπε έναν αγώνα οικονομικής ανεξαρτησίας. Εμείς επιλέξαμε αυτόν τον αγώνα εναντία στα παιχνίδια εκείνων που με τις αξίες συναλλάγματος, τα επιτόκια και τις αυξήσεις τιμών θέλουν να μας βγάλουν έξω από την εξίσωση”.

Οι δηλώσεις του έστειλαν επενδυτές και πολίτες, στα ανταλλακτήρια για να αγοράσουν ευρώ και δολάρια με αποτέλεσμα η λίρα να κάνει νέα βουτιά ενώ ακόμη μιλούσε ο πρόεδρος. Η σημερινή εικόνα της λίρας είναι απελπιστική. Το δολάρια και το ευρώ έχουν αυξήσει την αξία τους κατά περίπου 5% . Το δολάριο πλησιάζει στις 12 λίρες και το ευρώ  στις 13.5. Και η άνοδος συνεχίζεται. Οι οικονομικοί αναλυτές, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η επικεφαλής οικονομολόγος της πανίσχυρης Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Τουρκίας, ΤΟΥΣΙΑΝΤ, η Γκιζέμ Αλτινσάτς, γράφει σήμερα “Οι υψηλές συναλλαγματικές ισοτιμίες και οι μειώσεις των επιτοκίων δεν αντικατοπτρίζονται στα επιτόκια των δανείων. Το ασφάλιστρο κινδύνου αυξάνεται, η εμπιστοσύνη στην οικονομία μειώνεται. Και εμείς γινόμαστε φτωχότεροι μέρα με τη μέρα.”

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος