Νέα ένταση στις σχέσεις Γαλλίας – Βρετανίας από τη μεταναστευτική κρίση

Νέα κόντρα στις σχέσεις Γαλλίας-Βρετανίας πυροδότησε το ναυάγιο στα στενά του Καλαί, που στοίχισε τη ζωή σε 30 μετανάστες. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δημοσιοποίησε την επιστολή που έστειλε στον Εμανουέλ Μακρόν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, κίνηση που προκάλεσε την οργή του Γάλλου προέδρου.

Η πρόσφατη τραγωδία με τον πνιγμό δεκάδων ανθρώπων που επιχείρησαν να περάσουν με φουσκωτή λέμβο από τη Γαλλία στη Βρετανία θυμίζει ότι το στενό της Μάγχης δεν είναι το μόνο που χωρίζει τις δυο χώρες. Μια μέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τζόνσον –  Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός απευθύνει επιστολή με υποδείξεις για αντιμετώπιση της κρίσης στο Γάλλο πρόεδρο, δημοσιοποιώντας το περιεχόμενό της στο τουίτερ προκαλώντας οργισμένη αντίδραση.

«Εκπλήσσομαι με την έλλειψη σοβαρότητας, οι ηγέτες δεν επικοινωνούμε για τέτοια θέματα μέσω tweets ή δημοσιευμένες επιστολές. Δεν είμαστε πληροφοριοδότες. Οι υπουργοί θα εργαστούν σοβαρά για να διευθετήσουν το ζήτημα με σοβαρούς ανθρώπους» δήλωσε κατόπιν ο Γάλλος πρόεδρος.

Ακολουθεί η ακύρωση της γαλλικής πρόσκλησης προς την Βρετανή υπουργό Εσωτερικών του, Πρίτι Πάτελ, που δεν θα μπορέσει να πάρει μέρος στη συνάντηση της Κυριακής με άλλους Ευρωπαίους υπουργούς για το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Στο τεταμένο κλίμα προστίθεται και ο δεύτερος μέσα σε ένα χρόνο αποκλεισμός του τούνελ της Μάγχης από Γάλλους ψαράδες, καθώς οι άδειές τους για ψάρεμα στο θαλάσσιο πέρασμα εκκρεμούν εδώ και 11 μήνες.

«Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου… Και, πιστέψτε με, οι Εγγλέζοι δεν θα περάσουν μαγικά Χριστούγεννα, γιατί θα τους χαλάσουμε τη γιορτή» απειλεί ένας Γάλλος ψαράς. Συνάδελφοί τους από νωρίς εμπόδιζαν βρετανικό πλοίο να δέσει στο γαλλικό λιμάνι του Σεν Μαλό.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ποπόρου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος