Νέα δίωξη κατά του Ορχάν Παμούκ για προσβολή του Κεμάλ Ατατούρκ

Ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφές Ορχάν Παμούκ κατηγορείται για προσβολή του ιδρυτή του τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ και της τουρκικής σημαίας στο βιβλίο του «Νύχτες Πανούκλας».

Τον Απρίλιο του 2021, ένας δικηγόρος από τη Σμύρνη υπέβαλε καταγγελία κατά του Ορχάν Παμούκ, δηλώνοντας ότι ο διάσημος μυθιστοριογράφος είχε υποκινήσει το μίσος και την εχθρότητα μεταξύ του κοινού προσβάλλοντας τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στο τελευταίο του βιβλίο. Τον κατηγόρησε δε ότι γελοιοποίησε την τουρκική σημαία.

Η Εισαγγελία της Σμύρνης ξεκίνησε έρευνα και έστειλε τον φάκελο στον ομόλογό της στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος αποφάσισε να μην ασκήσει δίωξη. Στη συνέχεια, ο ενάγων άσκησε έφεση κατά της απόφασης. Η ένστασή του έγινε δεκτή από ειρηνοδικείο τον Νοέμβριο και έτσι ξεκίνησε νέα έρευνα. Ο Παμούκ αρνείται όλες τις κατηγορίες.

«Ο Ορχάν Παμούκ είναι ο εθνικός θησαυρός της Τουρκίας, ένα λογοτεχνικό αγαθό του οποίου τα λόγια αντηχούν σε όλο τον κόσμο. Οι τουρκικές αρχές έχουν επανειλημμένα χρησιμοποιήσει ποινικούς νόμους περί δυσφήμισης για να φιμώσουν όσους τολμούν να μιλήσουν και αυτή η περίπτωση δεν αποτελεί εξαίρεση. Η κοινότητα της PEN στέκεται αλληλέγγυα με τον Pamuk και προτρέπει τις αρχές να μην τον διώξουν», δήλωσε ο Burhan Sönmez, Πρόεδρος της PEN, της παγκόσμιας ένωσης συγγραφέων, που ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1921 για την προώθηση της φιλίας και της πνευματικής συνεργασίας μεταξύ των συγγραφέων.

Πηγή: ifex.org

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος