Νέα αποστολή πλοίων για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας ετοιμάζουν τουρκικές οργανώσεις

Μία νέα πρωτοβουλία για αποστολή πλοίων στη Γάζα, με στόχο να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό και να παραδώσουν βοήθεια, ανακοινώθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Πρόκειται για τη «Διεθνής Εκστρατεία για τη Διάσωση της Γάζας», στην οποία στον οποίο συμμετέχουν δεκάδες ενώσεις και οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η «Ένωση Ελευθερίας και Αλληλεγγύης του Μαβί Μαρμαρά» και η «IHH Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας», που συνδέονται με τη γνωστή υπόθεση του πλοίου «Mavi Marmara» το 2010. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι τα πλοία τα οποία αγοράζει να ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τη Γάζα τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.

Πολλοί ακτιβιστές και πολιτικοί εκπρόσωποι από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, συμμετείχαν στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Επιτροπή της Διεθνούς Εκστρατείας για τη Διάσωση της Γάζας. Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ζαχέρ Μπιράουι, επικεφαλής της εκστρατείας, δήλωσε ότι θα αγοραστούν πλοία και βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους για την άρση του εμπάργκο στη Γάζα. Όπως είπε, μέχρι στιγμής έχουν αγοραστεί δύο πλοία από την Αλγερία και ένα πλοίο από την Υεμένη και ότι τώρα βρίσκονται στο στάδιο εξασφάλισης των απαραίτητων εγκρίσεων.

Ο Ισμαήλ Σονγκιούρ, πρόεδρος της «Ένωσης Ελευθερίας και Αλληλεγγύης του Μαβί Μαρμαρά», δήλωσε ότι «ο κύριος και βασικός σκοπός του στόλου ελευθερίας είναι να εργαστούμε για την άρση του αποκλεισμού που επιβλήθηκε στη Γάζα μετά το 2010 και η παράδοση βοήθειας. Θα εργαστούμε για να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή. Σήμερα, ξεκινήσαμε την εκστρατεία μας για έναν νέο στόλο ελευθερίας με φίλους που έχουν ήδη ενωθεί μαζί μας από πολλά μέρη του κόσμου. Αυτή τη στιγμή, μιλάμε για χιλιάδες τόνους υλικού που θα σταλεί στην περιοχή. Για αυτό, λέμε ότι χρειαζόμαστε πλοία μεγάλου μεγέθους».

Οι διοργανωτές της συνέντευξης είπαν ότι 3.000 γιατροί προσφέρθηκαν να μεταβούν στην Παλαιστίνη προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά, στο πλαίσιο της εκστρατείας που ξεκίνησαν η Ένωση Υγείας και Πολιτισμού, η Διεθνής Ένωση Ιατρών και το τουρκικό συνδικάτο ιατρών και υγειονομικών TABİP-SEN, με σύνθημα «Μια ημέρα στη Γάζα».

Η οργάνωση «IHH Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας» που συμμετέχει στην πρωτοβουλία είναι η ίδια που το 2010 είχε στείλει στη Γάζα το πλοίο «Mavi Marmara». Το πλοίο αποτελούσε μέρος του «Στόλου Ελευθερίας» που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας και επέβαιναν σε αυτό περίπου 800 ακτιβιστές. Ισραηλινοί καταδρομείς επέδραμαν στο πλοίο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 ακτιβιστές και να τραυματιστούν 60 άτομα, εκ των οποίων 10 Ισραηλινοί στρατιώτες. Μετά το επεισόδιο αυτό είχαν «παγώσει» οι διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας.

Στη συνέντευξη το παρών έδωσε και ο βουλευτής του ιορδανικού Κοινοβουλίου, Φιράς Ετζερμά.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν συνδέεται με τον πρόσφατα εμφανισθέντα ως διοργανωτή της νηοπομπής 1.000 σκαφών από την Αλικαρνασσό στη Γάζα, Βολκάν Οκτσού, θέμα που εντέλει εξαφανίσθηκε από τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ανταπόκριση – Τουρκία: Γιάννης Μανδαλίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος