Νέα αναβολή της επίσκεψης Μακρόν στην Ουκρανία – Απορρίπτει τους υπαινιγμούς για «λόγους ασφαλείας» το Μέγαρο των Ηλυσίων

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε μια ακόμη προγραμματισμένη επίσκεψη στο Κίεβο εν μέσω εντάσεων με τους συμμάχους, λόγω της αυστηρής αντιρωσικής ρητορικής του.

Σύμφωνα με το Politico, η επίσκεψη έχει αναβληθεί αρκετές φορές. Αρχικά, ο Μακρόν σχεδίαζε να έρθει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, στη συνέχεια η επίσκεψη αναβλήθηκε για τα μέσα Μαρτίου. Την Κυριακή, το γραφείο του Μακρόν ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί «τις επόμενες εβδομάδες».

Το Μέγαρο των Ηλυσίων απέρριψε τους υπαινιγμούς ότι η επίσκεψη καθυστερούσε για λόγους ασφαλείας, μετά την πτώση ρωσικού πύραυλου κοντά στο σημείο που καθόταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας», δήλωσε τη Δευτέρα ένας βοηθός του Μακρόν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Μακρόν έχει εντείνει την αντιρωσική ρητορική του, εξοργίζοντας τους συμμάχους, ιδιαίτερα τη Γερμανία. Την περασμένη εβδομάδα, ο Μακρόν παρατήρησε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι «δειλή» μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Πριν από αυτό, μίλησε για την πιθανότητα εισαγωγής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν θέλει τώρα να «πάρει τον απαραίτητο χρόνο» για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους συμμάχους στην Ουκρανία «με απτά αποτελέσματα», δήλωσε ανώτερος Γάλλος διπλωμάτης υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Χρειάζεται λίγος χρόνος για τη δημιουργία διαφόρων συνασπισμών και των επιχειρησιακών τους δεσμεύσεων με τους εταίρους μας», είπε ο διπλωμάτης.

Ο Γάλλος πρόεδρος υποστηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία της Τσεχικής Δημοκρατίας να αγοράσει πυρομαχικά για την Ουκρανία από μη ευρωπαίους εταίρους και έχει δηλώσει υπέρ της υποστήριξης του συνασπισμού πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα έρθει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο για να ολοκληρώσει τις εργασίες για μια διμερή συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Αργότερα, στο Παρίσι, τα δύο κράτη υπέγραψαν συμφωνία για θέματα ασφάλειας για την Ουκρανία. Είπε ότι η Γαλλία «είναι αποφασισμένη να σταθεί ώμο με ώμο με την Ουκρανία, ώστε η Ρωσία να χάσει τον πόλεμο».

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή: defenseromania.ro

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος