ΝΑΤΟ: Πολλά μέλη του θα διατηρήσουν την παρουσία τους στο Αφγανιστάν

Η Γερμανία, η Τουρκία και η Ιταλία αναμένεται να διατηρήσουν τον αριθμό των στρατιωτών τους στο Αφγανιστάν στο σημερινό τους επίπεδο, δήλωσαν τη Δευτέρα, ανώτεροι αξιωματούχοι του NATO, μετά την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να παρατείνει την 14ετή στρατιωτική της παρουσία στο έδαφος της χώρας αυτής της νοτιοανατολικής Ασίας.

Η κατάληψη της πρωτεύουσας μιας επαρχίας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν προ ολίγων εβδομάδων ήγειρε ανησυχίες για το αξιόμαχο των αφγανικών δυνάμεων. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο NATO λένε πλέον ότι θα είναι τα γεγονότα, και όχι τα χρονοδιαγράμματα, εκείνα που θα υπαγορεύσουν τον ρυθμό της σταδιακής απόσυρσης των ξένων στρατευμάτων.

Ο πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του NATO στην Ευρώπη, δήλωσε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις πως κράτη μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου θα διατηρήσουν στο σημερινό τους επίπεδο τον αριθμό των στρατιωτών τους στο Αφγανιστάν, στο πλευρό των 10.000 Αμερικανών στρατιωτών.

Αρκετές από τις χώρες που κάνουν τις μεγαλύτερες συνεισφορές μας έχουν ήδη ενημερώσει ότι θα τις διατηρήσουν, είπε στο Ρόιτερς, ο πτέραρχος Μπρίντλοβ.

Παράλληλα ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος του NATO διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία, η Τουρκία και η Ιταλία εξεδήλωσαν την πρόθεση να διατηρήσουν στο τρέχον επίπεδο τις αποστολές τους στο αφγανικό έδαφος.

Αντίθετα με τις ΗΠΑ, το NATO δεν είχε προσδιορίσει την ημερομηνία που θα τερμάτιζε την αποστολή του στο Αφγανιστάν, η οποία σήμερα αριθμεί 6.000 άνδρες από περίπου 40 χώρες, κυρίως κράτη μέλη του Συμφώνου.

Η επίσημη απόφαση σχετικά με την αποστολή αυτή — η οποία θεωρητικά έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα — αναμένεται να ληφθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών μελών του NATO στις αρχές του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με έναν τρίτο νατοϊκό αξιωματούχο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ