Νάπολη: Κατάρρευση στο ιστορικό νεκροταφείο της πόλης – Καταστράφηκαν περίπου 200 μνήματα (video)

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Μια ανατριχιαστική εικόνα αντίκρισαν οι επιστάτες του ιστορικού νεκροταφείου του Poggioreale της Νάπολης στις 5 Ιανουαρίου τα ξημερώματα όταν μια μεγάλη πτέρυγα δύο κτιρίων που στέγαζαν μνήματα είχε καταρρεύσει. Ο λόγος, μια καθίζηση που δημιουργήθηκε από έντονη ροή νερού κατά την εκσκαφή σήραγγας της Γραμμής 1 του μετρό, το εργοτάξιο του οποίου βρίσκεται ακριβώς κάτω από το νεκροταφείο, όπως δήλωσε με δελτίο τύπου η ανάδοχη εταιρεία, Metropolitana di Napoli Spa. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, τα έργα της δεύτερης σήραγγας του μετρό εξέτρεψαν τον υδροφόρο ορίζοντα παλαιού ποταμού της περιοχής, και με τις δονήσεις του εργοταξίου προκλήθηκε η κατάρρευση ενός τριώροφου εκκλησιαστικού κτίσματος κοντά στο παλαιότερο τμήμα του νεκροταφείου. Αρχικά εκτιμήθηκε πως περίπου 500 μνήματα είχαν καταστραφεί με την καθίζηση, ενώ σήμερα ο αριθμός φαίνεται να διαμορφώνεται στα 200, με πολλά λείψανα να βρίσκονται είτε θαμμένα στα μπάζα είτε ακόμη να κρέμονται στα ερείπια. 

Εκτός από υγειονομική προτεραιότητα, οι αρχές τονίζουν πως η αποκατάσταση του κατεστραμμένου τμήματος του νεκροταφείου αποτελεί και θέμα αξιοπρέπειας. Έτσι από το πρωί πλήθος συγγενικών προσώπων παρουσιάστηκε για την ταυτοποίηση των λειψάνων των διασκορπισμένων σορών. Σκοπός είναι να διασφαλιστεί η σωστή ταφή τους, και γι’ αυτό γίνεται λόγος και για χρήση τεστ του DNA.  

Η εταιρεία τονίζει πως “η κατάσταση είναι υπό έλεγχο” και πως “αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν το συντομότερο δυνατό”, ενώ παράλληλα ο νέος δήμαρχος της Νάπολης Gaetano Manfredi διέταξε το κλείσιμο του Μνημειακού Κοιμητηρίου του Poggioreale για 15 ημέρες, έως και την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος