Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ο Αζέρος πρόεδρος Αλίεφ ύψωσε τη σημαία της χώρας του στην πρωτεύουσα της περιοχής

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ ύψωσε τη σημαία της χώρας του στην πρωτεύουσα της αμφισβητούμενης επικράτειας του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η χθεσινή  επίσκεψη του Αλίεφ στην περιοχή, της οποίας το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε τον έλεγχο σε μια αστραπιαία επίθεση τον Σεπτέμβριο, ήταν η πρώτη του εδώ και δύο δεκαετίες διακυβέρνησης. Οι Αζέροι αποκαλούν αυτή την πόλη Hankendi, ενώ οι Αρμένιοι την αποκαλούν Stepanakert.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν πολεμήσει δύο πολέμους τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στην περιοχή, η οποία ήταν ένας θύλακας με αρμενική πλειοψηφία. Η περιοχή αρχικά τέθηκε υπό τον έλεγχο των αρμενικών δυνάμεων σε αυτονομιστικές μάχες που έληξαν το 1994. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2020, το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε τμήματα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μαζί με τα γύρω εδάφη που είχαν καταλάβει οι αρμενικές δυνάμεις κατά την προηγούμενη σύγκρουση.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ο Αζέρος πρόεδρος Αλίεφ ύψωσε τη σημαία της χώρας του στην πρωτεύουσα της περιοχής

Ο Αζέρος πρόεδρος, μαγνητοσκοπήθηκε με στρατιωτική στολή παραλλαγής κατά τη διάρκεια της έπαρσης της σημαίας και κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Sarsang, όπου φωτογραφήθηκε να κοιτάζει πάνω από το νερό και τα γύρω βουνά. Σήμερα συμπληρώθηκαν επίσης 20 χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας από τον Αλίεφ ως Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν.

Η επιστροφή του Καραμπάχ στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν ήταν ο στόχος του πατέρα του, Heydar Aliyev, ο οποίος ήταν επίσης πρόεδρος, και ο Ilham τώρα ισχυρίζεται ότι εκπλήρωσε τον όρκο του πατέρα του.

Σχεδόν 100.000 Αρμένιοι, η πλειονότητα του αρμενικού πληθυσμού της περιοχής, κατέφυγαν στην Αρμενία μετά την τελευταία επίθεση του Αζερμπαϊτζάν που ουσιαστικά έδωσε τον έλεγχο της υπόλοιπης περιοχής. Το γραφείο του Αλίεφ είπε ότι επισκέφτηκε πολλά άλλα μέρη και πόλεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Αγντάρ (Μαρτακέρτ) και Ξοκάλι (Ιβανιάν), όπου έφερε επίσης την αζερική σημαία.

Πηγή: defenseromania.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος