Ν.Ζηλανδία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω “Γκάμπριελ”

Χιλιάδες σπίτια στη Νέα Ζηλανδία έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και οι πτήσεις μπλοκαρίστηκαν τη Δευτέρα, ενώ μια τροπική καταιγίδα έπληξε τα βόρεια της χώρας.

Χιλιάδες σπίτια στη Νέα Ζηλανδία έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και οι πτήσεις μπλοκαρίστηκαν τη Δευτέρα, ενώ μια τροπική καταιγίδα έπληξε τα βόρεια της χώρας.

Ο υπουργός Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης Kieran Mc Anulty προειδοποίησε ότι θα είναι μια «κρίσιμη μέρα» λόγω του «πολύ επικίνδυνου» συνδυασμού ισχυρών ανέμων και ισχυρών βροχοπτώσεων.

Αν και η καταιγίδα έχει αποδυναμωθεί από την προηγούμενη κατάσταση του κυκλώνα, έχει ήδη ξεριζώσει δέντρα, έχει καταστρέψει δρόμους και έχει γκρεμίσει καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί σε πέντε περιοχές στα βόρεια του αρχιπελάγους, συμπεριλαμβανομένου του Ωκλαντ.

Περίπου 58.000 άνθρωποι είναι χωρίς ρεύμα στο Βόρειο Νησί, με τους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες για να αποκατασταθεί το δίκτυο.

«Όσο οι καιρικές συνθήκες παραμένουν τόσο σοβαρές, θα είναι επικίνδυνο» να εργάζεσαι στο δίκτυο, επεσήμανε ο McAnulty.

Το Ώκλαντ, η μεγαλύτερη πόλη της χώρας (1,6 εκατομμύρια κάτοικοι), μόλις και μετά βίας αναρρώνει από τις ξαφνικές πλημμύρες που σκότωσαν τέσσερεις ανθρώπους και ανάγκασαν χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τον περασμένο μήνα.

Ριπές ανέμων έως και 140 χιλιομέτρων την ώρα έπληξαν τη βόρεια Νέα Ζηλανδία, ενώ η γέφυρα του Ώκλαντ Χάρμπορ ταρακουνήθηκε από ριπές έως και 110 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο McAnulty έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για τρίτη φορά στην ιστορία της χώρας, «αλλά μπορεί να μην είναι απαραίτητο».

Οι καιρικές συνθήκες διατάραξαν επίσης το δίκτυο μεταφορών της Νέας Ζηλανδίας, με τις πτήσεις, τα δρομολόγια τρένων και λεωφορείων να επηρεάζονται σοβαρά.

Η Air New Zealand ανακοίνωσε ότι έχει ακυρώσει 509 πτήσεις μέχρι στιγμής, αλλά αναμένεται να ξαναρχίσει την κανονική λειτουργία της την Τρίτη.

Η αεροπορική εταιρεία είπε ότι 10.000 διεθνείς πελάτες επηρεάστηκαν από τις ακυρώσεις και ότι οι πτήσεις δεν αντικαταστάθηκαν για 6.500 από αυτούς.

Πηγή: AFP

Μετάφραση Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος