Ν. Ζηλανδία: «Κόβουν» το κάπνισμα δια νόμου από το 2023 οι μελλοντικές γενιές

Array

Η Νέα Ζηλανδία απαγορεύει τα τσιγάρα και τα προϊόντα καπνού για άτομα που έχουν γεννηθεί μετά το 2008 μέσω νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα από το κοινοβούλιο.

Αυτό σημαίνει ότι η Νέα Ζηλανδία απαγορεύει οριστικά τα τσιγάρα για όλες τις μελλοντικές γενιές, όντας η πρώτη χώρα που ψήφισε ποτέ τέτοιο νόμο. 

Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ το 2023 και αποτελεί βασικό μέρος των προσπαθειών της Νέας Ζηλανδίας να καταστήσει τη χώρα «χωρίς τον καπνό» έως το 2025, μια εκστρατεία που έχει ήδη ξεκινήσει για περισσότερο από μια δεκαετία.

«Χιλιάδες άνθρωποι θα ζήσουν μεγαλύτερη και υγιέστερη ζωή και το σύστημα υγείας θα εξοικονομήσει 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς δε θα χρειαστεί να θεραπεύσει ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα», δήλωσε η υπουργός Υγείας Ayesha Verrall.

Τα τσιγάρα εξαφανίζονται ήδη στη Νέα Ζηλανδία. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία, μόνο το 8% των ενηλίκων καπνίζει καθημερινά, από 9,4% το 2021.

Η κυβέρνηση στοχεύει επίσης να περιορίσει τον αριθμό των λιανοπωλητών καπνού από 6.000 σε μόλις 600 σε εθνικό επίπεδο.

«Σημαίνει ότι η νικοτίνη θα μειωθεί σε μη εθιστικά επίπεδα και οι κοινότητες θα είναι απαλλαγμένες από τον πολλαπλασιασμό και τη συγκέντρωση εμπόρων που πωλούν προϊόντα καπνού σε ορισμένες περιοχές», είπε ο Verrall.

Οι επικριτές του σχεδίου της κυβέρνησης λένε ότι θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη των μαύρων αγορών.

«Ο υπόκοσμος θα είναι πολύ χαρούμενος», έγραψε σε δήλωση η Μπρουκ βαν Βέλντεν, αναπληρωτής αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος ACT.

Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές της νομοθεσίας τη γιορτάζουν ως τεράστια νίκη για τη δημόσια υγεία, σημειώνει ο Futurism.

«Η Νέα Ζηλανδία οδηγεί ξανά τον κόσμο. Αυτή τη φορά, με ένα υπερσύγχρονο σχέδιο εφαρμογής κατά του καπνίσματος για το 2025, θα αλλάξει πραγματικά τα πράγματα», δήλωσε η Natalie Walker, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Εξαρτήσεων στο Πανεπιστήμιο του Auckland.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος