Ν. Χριστοδουλίδης: Η Κυπριακή Δημοκρατία θα θέσει υποψηφιότητα στο Συμβούλιο του ΙΜΟ

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα θέσει υποψηφιότητα στο Συμβούλιο του ΙΜΟ και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στον εν λόγω Οργανισμό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το τρισάγιο στα Φυλακισμένα Μνήματα και της κατάθεσης στεφάνου στο πλαίσιο της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στο μήνυμα της Ημέρας, είπε ότι «τιμούμε τον πιο αγνό, τον πιο ένδοξο αγώνα στην Ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού. Αυτό τον αγώνα που οδήγησε σε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε σήμερα, την Κυπριακή Δημοκρατία, και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε αυτή τη διάσταση.

Θέλω να επαναλάβω για ακόμη μια φορά ότι, οι τιμές δεν πρέπει να περιορίζονται σε επετειακές εκδηλώσεις, όπως αυτή στην οποία είμαστε σήμερα, εδώ, όπως αυτή που θα πάμε το απόγευμα.

Η πραγματική τιμή είναι μέσα από την καθημερινή συμπεριφορά μας, είναι μέσα από τον τρόπο που πολιτευόμαστε, αλλά ειδικότερα, επειδή μιλάμε για την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα από την προσπάθεια μας, τον αγώνα μας για τερματισμό της κατοχής, για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, κάτι για το οποίο όσα προβλήματα, δυσκολίες και εμπόδια και αν υπάρχουν, να είστε βέβαιοι ότι από δικής μας πλευράς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν προς κάθε κατεύθυνση, έτσι ώστε να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτός ο αγώνας είναι πολύ δύσκολος λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, ο Πρόεδρός της Δημοκρατίας είπε «σίγουρα, είναι ένας πολύ δύσκολος αγώνας λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, αλλά σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν θα αρκεστούμε στο να λέμε ότι ‘είναι δύσκολος ο αγώνας λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας’. Εκεί που θα κριθούμε, εκεί που θα δείξουμε αν όντως παίρνουμε τα μηνύματα από τον αγώνα της ΕΟΚΑ – όταν ξεκινούσε ήταν ένας πολύ δύσκολος αγώνας, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το αποτέλεσμα, αλλά, ναι, μας έδειξαν τον τρόπο και εμείς ακριβώς ακολουθούμε αυτή την πορεία – παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν.

Και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μέσα από μια νέα προσέγγιση, που επιθυμούμε η ΕΕ να διαδραματίσει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί θεωρούμε ότι ναι, μπορεί και έχει εκείνα τα κίνητρα, ώστε να οδηγήσει σε σπάσιμο του αδιεξόδου, επανέναρξη των συνομιλιών και επίλυση του Κυπριακού. Εμείς είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε και αυτό θα πράξουμε μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας».

Ερωτηθείς τι πήγε λάθος και δεν προχώρησε η κυπριακή υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα λάθος, και είδα και σήμερα κάποιες αναφορές ότι δήθεν επειδή δεν υπήρξε κυπριακή υποψηφιότητα η Ελλάδα αναγκάστηκε να υποστηρίξει την Τουρκία.

Να σας πω ότι η συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για αλληλοϋποστήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ αλλά και στον ΙΜΟ είχε προηγηθεί πολύ πριν την όποια σκέψη για ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα θέσει υποψηφιότητα στο Συμβούλιο του ΙΜΟ, όπως κάνουμε τα τελευταία χρόνια και μάλιστα έχουμε αρκετή υποστήριξη και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στον εν λόγω Οργανισμό. Τι έχει σημασία; Έχει σημασία μέσα από την ουσιαστική μας παρέμβαση στον ΙΜΟ να στηρίζουμε τα δίκαια της Κυπριακής Δημοκρατίας, διότι, αντιλαμβάνεστε, είμαστε μια χώρα που από το 1987 ακριβώς λόγω της τουρκικής στάσης έχουμε σοβαρότατα προβλήματα στον τομέα της ναυτιλίας.

Βλέπουμε και σήμερα την Τουρκία να εκμεταλλεύεται την κρίση στην Ουκρανία, έτσι ώστε να δυσκολεύει τα πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία».

Ερωτηθείς αν η εκλογή της Τουρκίας στη Γενική Γραμματεία του ΙΜΟ θα έχει αρνητικές συνέπειες για την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν θεωρώ σε καμία απολύτως περίπτωση ότι ο ΓΓ του ΙΜΟ, είτε προέρχεται από την Τουρκία είτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα, μπορεί καθοιονδήποτε τρόπο να δημιουργήσει προβλήματα σε ένα διεθνές αναγνωρισμένο κράτος, ένα κράτος το οποίο, ειδικότερα στον τομέα της ναυτιλίας, έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει».

Ανταπόκριση – Κύπρος: Μανιάνα Καλογεράκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος