Ν. Σελάκοβιτς στην ΕΡΤ για τουρκικές προκλήσεις: Η Σερβία υποστηρίζει το Διεθνές Δίκαιο

Λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελιγράδι, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Νίκολα Σελάκοβιτς, παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Με την πρωθυπουργική επίσκεψη να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής περιόδου για τις διεθνείς σχέσεις και με δεδομένη την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνουν Αθήνα και Βελιγράδι στην προάσπιση των ελληνοσερβικών σχέσεων, ο Νίκολα Σελάκοβιτς υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καλεί τους Έλληνες επενδυτές να επιλέξουν τη σερβική αγορά.

Ερωτηθείς για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, σημειώνει πως η χώρα του υποστηρίζει το Διεθνές Δίκαιο. “Η δημοκρατία της Σερβίας υποστηρίζει σθεναρά την εφαρμογή του διεθνούς δημοσίου δικαίου στην κυπριακή περίπτωση και σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία. Υπάρχει στην περιοχή ένα είδος τουρκικής επιρροής. Δυστυχώς ή ευτυχώς, η βαλκανική χερσόνησος είναι ένα σταυροδρόμι πολλών ξένων επιρροών“, αναφέρει ο Νίκολα Σελάκοβιτς.

Ν. Σελάκοβιτς στην ΕΡΤ για τουρκικές προκλήσεις: Η Σερβία υποστηρίζει το Διεθνές Δίκαιο

Ερωτηθείς για το ποια είναι τα πεδία κοινού ενδιαφέροντος Ελλάδας-Σερβίας και ποιοι τομείς μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω, σημειώνει: “Οικονομική συνεργασία, υποδομές, μεταφορές αλλά και ενεργειακός τομέας. Πρόκειται να ολοκληρώσουμε τη διασύνδεση μεταξύ Σερβίας και Βουλγαρίας και μετά ο αγωγός φυσικού αερίου από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα είναι μια από τις πηγές φυσικού αερίου της Σερβίας επίσης. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι πολύ χρήσιμες για να κάνουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον στη Σερβία πολύ καλύτερο και χρειαζόμαστε περισσότερους επενδυτές σας, περισσότερους Έλληνες επενδυτές στη σερβική αγορά“.

Πριν από λίγες ημέρες τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία για την ελεύθερη διακίνηση αγροτικών, διατροφικών προϊόντων και ζώων ανάμεσα σε Σερβία, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Open Balkan”.

Αυτή η πρωτοβουλία επικεντρώθηκε στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά θέλουμε να δούμε κι άλλα κράτη από να συμμετέχουν. Τα Δυτικά Βαλκάνια μετρούν περίπου 70 εκατομμύρια κατοίκους. Έχουν 0,5% ΑΕΠ σε σύγκριση με το ΑΕΠ της ΕΕ. Πρέπει λοιπόν να επιδιώξουμε μεγαλύτερη ενοποίηση. Η οικονομική συνεργασία ήταν η καλύτερη συνταγή για “χαλάρωση” των πολιτικών σχέσεων, για περισσότερη συνεργασία στον οικονομικό τομέα και, παράλληλα, για επίλυση δύσκολων ζητημάτων“, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος