Ν. Αναστασιάδης: Περιορισμένες οι διαφαινόμενες προοπτικές στο Κυπριακό

Οι διαφαινόμενες προοπτικές είναι δυστυχώς περιορισμένες, δηλώνει σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση των προσπαθειών στο εγγύς μέλλον για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι με τις θέσεις όπως εκφράζονται από τον κ. Τατάρ, με τα προαπαιτούμενα που θέτει και με τους όρους εντολής που ζητά να έχει ο απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, η προσπάθεια που καταβάλλεται από τουρκικής πλευράς είναι η με κάθε τρόπο αναγνώριση των δύο κρατών, προτού καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Σε κοινή συνέντευξη που παραχωρεί στις εφημερίδες ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ της Κύπρου και ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάνει λόγο για τουρκικές αδιάλλακτες θέσεις, οι οποίες ευθύνονται για την κατά καιρούς κατάρρευση των συνομιλιών, που ήταν απόρροια όπως λέει, του αμετάθετου στόχου της Τουρκίας για οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και τη δημιουργία ενός πλήρως ελεγχόμενου ανεξάρτητου σε εισαγωγικά τουρκοκυπριακού κρατιδίου. «’Η μέσα από τους μηχανισμούς λειτουργίας του ομόσπονδου κράτους, η μετατροπή της Κύπρου σε ένα πλήρως ελεγχόμενο από την Τουρκία κράτος». Συμπληρώνει ότι μετά την εισβολή και τα επί του εδάφους τετελεσμένα, οδηγηθήκαμε σε ένα επώδυνο ιστορικό συμβιβασμό με την αποδοχή της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο, σε ομόσπονδο – διζωνικό κράτος…«Η διαφύλαξη της κρατικής οντότητας είναι η μόνη που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα ανατροπής των επιδιώξεων της Τουρκίας, αξιοποιώντας τα διεθνή βήματα, τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, αλλά και τις διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες που αναπτύσσουμε με πλειάδα χωρών», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κος Αναστασιάδης επισημαίνει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν η μόνη η οποία στο Κραν Μοντανά κατέθεσε γραπτώς ολοκληρωμένη και σαφή πρόταση για όλα τα θέματα, σε ό,τι αφορά την μορφή λύσης του Κυπριακού, περιλαμβανομένων αυτών της ασφάλειας. Υπήρξε συναντίληψη για «δραστική μείωση όλων των ξένων στρατευμάτων, από την πρώτη μέρα της εφαρμογής της λύσης και στη συνέχεια οι αριθμοί να καταστούν σταδιακά ισοδύναμοι με εκείνους των συνθηκών του 1960, με τη μηδενική παρουσία να συζητηθεί και συμφωνηθεί σε μια νέα διάσκεψη με την παρουσία του Προέδρου της Τουρκίας και των Πρωθυπουργών Αγγλίας και Ελλάδας».

Σε ό,τι αφορά το έργο του αγωγού East Med, ο Πρόεδρος τονίζει ότι αποτελεί μια επιλογή, η οποία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της μελέτης. «Η υλοποίηση του πράγματι πολύπλοκου αυτού προγράμματος, εξαρτάται κυρίως από την οικονομική του βιωσιμότητα, γεγονός που μένει να τεκμηριωθεί μετά τη μελέτη των τελικών προρισμάτων. Υπενθυμίζω πως ο εν λόγω αγωγός, αποτελεί μια από τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθοτι ήδη από το 2013 η κατασκευή του αγωγού East Med, αναγνωρίστηκε βάσει του κανονισμού 347/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος. Γι αυτό άλλωστε και στις 2 Ιανουαρίου 2020 υπεγράφη στην Αθήνα η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med από τους ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση όμως η μελέτη και άλλων επιλογών δεν θεωρώ ότι πλήττει τα συμφέροντα οποιουδήποτε από εμάς».

Καταλήγοντας και αναφορικά με το ζήτημα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνει πως «οι εναντίον της Τουρκίας κυρώσεις δεν ήταν αυτοσκοπός. Και παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με όσα έχω προαναφέρει, η ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της ΕΕ και τα δικαιώματα που απορρέουν εξ αυτής, επιτρέπουν εν καιρώ την αποτροπή ζωτικής σημασίας διεκδικήσεων της Τουρκίας στη σχέση της με την ΕΕ».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκοκυπριακές πηγές ο Ερσίν Τατάρ ανοίγει τα επόμενα 24ωρα και άλλο κομμάτι της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, όπου ήδη γίνονται εργασίες, με νέα φιέστα και επίδειξη ισχύος. Δεν υπάρχει κάτι στα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ μέχρι στιγμής, αλλά επειδή επίκεινται πολιτικές εξελίξεις εσωτερικού χαρακτήρα στα κατεχόμενα, είναι θέμα χρόνου να δοθεί επισήμως η είδηση και η εικόνα.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογράκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ