Μυστήριο με τους θανάτους λευκών καρχαριών στη Νότια Αφρική

Τουλάχιστον οκτώ μεγάλοι λευκοί καρχαρίες βρέθηκαν σχισμένοι, με τα συκώτια τους φαγωμένα και τις καρδιές τους κομμένες, στην παράκτια περιοχή Gansbaai της Νότιας Αφρικής. Το φαινόμενο, που συνδέεται με την εξαφάνιση του είδους στην περιοχή, συνδέθηκε με την παρουσία δύο φαλαινών δολοφόνων (όρκα) για πέντε χρόνια, γράφει το Live Science.

Τέτοιες εκδηλώσεις δεν είναι ασυνήθιστες για τις όρκα, οι οποίες έχουν παρατηρηθεί να σκοτώνουν μικρά ψάρια, καρχαρίες, θαλάσσια λιοντάρια, ακόμη και μπλε φάλαινες, αλλά είναι σπάνιο δύο φάλαινες να έχουν τόσο ισχυρό αντίκτυπο στον βιότοπο όπως σε αυτήν την περίπτωση, γράφει το Live Science .

Νεκροί λευκοί καρχαρίες εμφανίζονται από το 2017. Οι επιστήμονες βρήκαν καρχαρίες με σκισμένα συκώτια και χαμένες καρδιές σε κοντινές παραλίες.

Σε αντίθεση με τα αποστεωμένα ψάρια, οι καρχαρίες έχουν ένα πολύ μεγάλο, λιπώδες συκώτι, το οποίο θα μπορούσε να παρέχει πολλή ενέργεια και διατροφή στους επιτιθέμενους.

Το φαινόμενο ήταν το αντικείμενο μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο African Journal of Marine Science.

Οι ερευνητές έχουν δει τον αριθμό των λευκών καρχαριών στην περιοχή να μειώνεται δραματικά από τότε που εμφανίστηκαν τα δύο κητώδη πριν από πέντε χρόνια. Μετά από μακροχρόνιες παρατηρήσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεκάδες καρχαρίες άρχισαν να αποφεύγουν την ακτή Gansbaai όταν οι φάλαινες όρκα ήταν κοντά. Εξαφανίστηκαν έστω και για μήνες, εγκαταλείποντας την περιοχή που κυριαρχούσαν μέχρι τώρα και η οποία χάρη σε αυτούς είχε γίνει τουριστική ατραξιόν.

Στους έξι μήνες από την ανακάλυψη του πρώτου νεκρού καρχαρία, ο αριθμός αυτών που παρατηρούνται καθημερινά στην περιοχή μειώθηκε από έξι σε μόλις έναν. Δεν είχαν απομείνει καρχαρίες στην περιοχή που είχαν ηλεκτρονικούς πομπούς, εντοπίστηκαν εκατοντάδες μίλια μακριά από το Gansbaai λίγες μέρες μακριά από την επίθεση μιας φάλαινας δολοφόνου.

Οι φάλαινες δολοφόνοι ήταν εύκολο να αναγνωριστούν από τις ουλές που αποκτήθηκαν στη μάχη, με τα ραχιαία πτερύγια λυγισμένα.

«Όσο περισσότερα όρκα συχνάζουν σε αυτά τα μέρη, τόσο πιο μακριά βρίσκονται οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες», είπε η βιολόγος Άλισον Τάουνερ.

Με μήκος έως και 4,9 μέτρα και με πολλές σειρές με έως και 300 οδοντωτά δόντια, οι λευκοί καρχαρίες είναι από τα πιο δυνατά αρπακτικά. Αυτή η μαζική μετανάστευση καρχαριών είχε επιπτώσεις στο τοπικό οικοσύστημα, είπαν οι ερευνητές. Η αναχώρηση των λευκών καρχαριών έδωσε τη θέση της στην άφιξη των στενόδοντων, χάλκινων καρχαριών, που κάποτε κυνηγήθηκαν από λευκούς καρχαρίες. Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει ολόκληρη την τροφική αλυσίδα, ασκώντας πίεση σε ολόκληρο το οικοσύστημα, λένε οι ερευνητές.

Το κύριο ερώτημα είναι τι κινητοποιεί τις φάλαινες δολοφόνους, οι οποίες, όσο άγριες κι αν είναι, συνήθως δεν σκοτώνουν τους μεγάλους λευκούς καρχαρίες. Οι ερευνητές παρατήρησαν ένα σπάνιο είδος φάλαινας με επίπεδα δόντια στη Νότια Αφρική που φαίνεται να ειδικεύεται στο κυνήγι καρχαριών και οι βιολόγοι πιστεύουν ότι οι δύο φάλαινες δολοφόνοι ανήκουν σε αυτό το είδος.

Λένε ότι χρειάζονται πρόσθετες παρατηρήσεις φαλαινών και καρχαριών στο Gansbaai για να λυθεί πλήρως αυτό το μυστήριο του εγκλήματος των ωκεανών.

Επιμέλεια/μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή: Digi24

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος