Μπουρκίνα Φάσο: Τουλάχιστον 35 νεκροί από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας

Array

Τουλάχιστον 35 πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 37 τραυματίστηκαν τη Δευτέρα (5/9) όταν πυροδοτήθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, τη στιγμή που διερχόταν από το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί, οχηματοπομπή ανεφοδιασμού στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο.

«Ένα από τα οχήματα, που μετέφερε πολίτες (…) εξερράγη όταν ήρθε σε επαφή με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό. Ο προσωρινός απολογισμός στις 17:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας) έκανε λόγο για 35 νεκρούς και 37 τραυματίες, όλοι είναι πολίτες», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο περιφερειάρχης του Σαχέλ, ο αντισυνταγματάρχης Ροντόλφ Σοργκό.

Οι αυτοκινητοπομπές του είδους, που κινούνται με στρατιωτική συνοδεία, ανεφοδιάζουν πόλεις του βορρά που τελούν υπό πολιορκία από οργανώσεις τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με το στρατιωτικό καθεστώς της Μπουρκίνα Φάσο, αφού έγινε η έκρηξη, η στρατιωτική συνοδεία «ασφάλισε γρήγορα την περίμετρο και έλαβε μέτρα για να βοηθήσει τα θύματα». «Προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε τραυματίες και οι πιο δύσκολες περιπτώσεις διακομίστηκαν» σε ιατρικά κέντρα, συνεχίζει η ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι η οχηματοπομπή είχε αναχωρήσει από το βόρειο τμήμα της χώρας και κατευθυνόταν προς την πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου.

Στην οχηματοπομπή επέβαιναν «πολίτες, οδηγοί και έμποροι», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας.

Στις αρχές Αυγούστου, δεκαπέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν στον ίδιο άξονα, Τζιμπό-Μπουρζαγκά, σε διπλή επίθεση με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ομάδες τζιχαντιστών κατέστρεψαν με δυναμίτη δύο σημεία στους οδικούς άξονες που οδηγούν στις δύο μεγάλες πόλεις στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο, τη Ντορί και την Τζιμπό, με σκοπό να τις αποκόψουν.

Από το 2015, όπως και οι γειτονικές της χώρες (Νίγηρας, Μαλί), η Μπουρκίνα Φάσο, ειδικά το βόρειο και το ανατολικό της τμήμα, έχει βυθιστεί σε κρίση εξαιτίας των επιθέσεων ένοπλων τζιχαντιστικών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περίπου δύο εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί.

Την 24η Ιανουαρίου, στρατιωτικοί κατέλαβαν την εξουσία προχωρώντας σε πραξικόπημα, υποσχόμενοι ότι η αποκατάσταση της ασφάλειας θα ήταν η πρώτη προτεραιότητά τους.

Η χθεσινή επίθεση διαπράχθηκε την επομένη διαγγέλματος που απηύθυνε στο έθνος από την πόλη Ντορί (βορειοανατολικά) ο μεταβατικός πρόεδρος, ο αντισυνταγματάρχης Πολ-Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά, για να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη «σχετική ηρεμία» που διαπίστωσε ότι επικρατεί τελευταία σε κοινότητες που πλήττονται συχνά από επιθέσεις τρομοκρατών.

Ο επικεφαλής του καθεστώτος διαβεβαίωσε ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι «επιθετικές ενέργειες» των ένοπλων δυνάμεων και εξήρε την «απόκτηση νέων εξοπλισμών», που επέτρεψαν κατ’ αυτόν την επίτευξη του «στόχου» να «αποδιοργανωθεί ο εχθρός».

Αναφέρθηκε επίσης στη διαδικασία διαλόγου με ορισμένες ένοπλες οργανώσεις, με ενδιάμεσους θρησκευτικούς και εθιμικούς ηγέτες, που επέτρεψε «πολλές δεκάδες νέοι» να καταθέσουν τα όπλα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές του αντισυνταγματάρχη όμως, οι επιθέσεις διαδέχονται η μια την άλλη στη χώρα. Τον Ιούνιο, 86 άμαχοι σφαγιάστηκαν στη Σεϊτενγκά.

Από πέρυσι, η Μπουρκίνα Φάσο έχει μετατραπεί στο επίκεντρο της κρίσης ασφαλείας στο Σαχέλ, υπέστη περισσότερες φονικές επιθέσεις από το Μαλί και τον Νίγηρα το 2021, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση ACLED. Πάνω από το 40% της επικράτειας έχει τεθεί εκτός του ελέγχου του κράτους, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος