Μπουρκίνα Φάσο: Τουλάχιστον 18 νεκροί από διπλή επίθεση τζιχαντιστών

Τουλάχιστον δώδεκα άμαχοι και έξι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν προχθές Σάββατο σε δυο επιθέσεις που διέπραξαν φερόμενοι ως τζιχαντιστές στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, δήλωσαν χθες Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο τοπικές πηγές και πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας.

«Το Σάββατο το απόγευμα ένοπλοι επιτέθηκαν στην Μπανί», κοινότητα περίπου 40 χιλιόμετρα από τη Ντορί, στην περιφέρεια του Σαχέλ (βόρεια), δήλωσε κάτοικος προσθέτοντας πως ο «αρχικός απολογισμός των θυμάτων» ήταν τουλάχιστον «δώδεκα νεκροί», ενώ δεύτερος έκανε λόγο για «δεκατρείς νεκρούς».

Πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας επιβεβαίωσε την επίθεση, μιλώντας για «βαρύ απολογισμό θυμάτων», χωρίς να δώσει αριθμό.

Ο πρώτος κάτοικος μίλησε για επίθεση ενόπλων που «έβαλαν στο στόχαστρο το αστυνομικό τμήμα, το δημαρχείο κι ένα σχολείο». Κατοικίες κι ένα ισλαμικό τέμενος «χτυπήθηκαν από τα πυρά των επιτιθέμενων πριν από την ανταπόδοση των δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας», πρόσθεσε.

Ο δεύτερος ανέφερε πως οι δράστες της επίθεσης «κινούνταν με μοτοσικλέτες» και έκαναν εφόδους «εναντίον αρκετών στόχων». Ο απολογισμός των θυμάτων «υπάρχει κίνδυνος να γίνει βαρύτερος, καθώς έχουμε αγνοούμενους και τραυματίες», συμπλήρωσε.

Η πηγή στα σώματα ασφαλείας επιβεβαίωσε πως υπάρχουν «αγνοούμενοι», προσθέτοντας «οι έρευνες συνεχίζονται». Αρκετοί από τους ένοπλους «εξουδετερώθηκαν» (σ.σ. σκοτώθηκαν) «όταν ανταποδόθηκαν τα πυρά και στην καταδίωξη που ακολούθησε», ανέφερε.

40% της επικράτειας

Την ίδια ημέρα, στην Ανατολική περιφέρεια, έξι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν όταν πυροδοτήθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, σύμφωνα με δυο πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας.

«Στοιχεία του στρατιωτικού αποσπάσματος της Ντιαπαγκά εκτελούσαν περιπολία» όταν το όχημά τους χτυπήθηκε «από νάρκη στον άξονα Ντιαπαγκά-Παρτιαγκά», διευκρίνισε η μια από τις πηγές.

Οι επιθέσεις που αποδίδονται σε τζιχαντιστές δεν σταματούν να πολλαπλασιάζονται στην Μπουρκίνα Φάσο.

Την περασμένη εβδομάδα τουλάχιστον 45 άνθρωποι, πολίτες και στρατιωτικοί, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις ή εκτελέστηκαν έπειτα από απαγωγές.

Την περασμένη Δευτέρα, δέκα χωροφύλακες και δύο VDP (σ.σ. Volontaires pour la défense de la patrie, «εθελοντές για την άμυνα της πατρίδας», παραστρατιωτικοί βοηθητικοί του στρατού), που είχαν έδρα στη Φαλαγκουντού, στην περιφέρεια του Σαχέλ, σκοτώθηκαν σε «επίθεση τρομοκρατών», σύμφωνα με τον στρατό.

Την ίδια ημέρα, δεκαπέντε άνθρωποι βρέθηκαν δολοφονημένοι στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ακτή Ελεφαντοστού, μετά την απαγωγή τους την προηγουμένη από φερόμενους ως τζιχαντιστές.

Η Μπουρκίνα Φάσο, θέατρο δυο στρατιωτικών πραξικοπημάτων το 2022, είναι αντιμέτωπη από το 2015 με την κλιμακούμενη βία των τζιχαντιστών που εμφανίστηκαν στο Μαλί μερικά χρόνια νωρίτερα κι επεκτάθηκαν πέραν των συνόρων του.

Επιθέσεις οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, είτε στο Ισλαμικό Κράτος έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους κι έχουν ξεριζώσει περίπου δύο εκατομμύρια άλλους. Οι οργανώσεις αυτές ελέγχουν πάνω από το 40% της επικράτειας της Μπουρκίνα Φάσο, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς.

Ο λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ —ορκίστηκε την 21η Οκτωβρίου 2022 μεταβατικός πρόεδρος, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 30ής Σεπτεμβρίου, όταν ανέτρεψε τον αντισυνταγματάρχη Πολ-Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά— έχει πει πως ο κύριος στόχος του νέου στρατιωτικού καθεστώτος «δεν είναι άλλος παρά η ανάκτηση των εδαφών που έχουν καταλάβει ορδές τρομοκρατών».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος