Μπουρκίνα Φάσο: Η βία και η ανασφάλεια κρατάει ένα εκατομμύριο παιδιά μακριά από τα σχολεία

Περίπου 6.100 σχολεία στη Μπουρκίνα Φάσο – το 25% των εκπαιδευτικών κέντρων όλης της χώρας –, παρά την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς, παραμένουν κλειστά λόγω της βίας και της γενικευμένης ανασφάλειας που επικρατεί μετά το πραξικόπημα του 2022, αφήνοντας έξω από τις σχολικές αίθουσες πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά, προειδοποιεί η UNICEF, προσθέτοντας ότι επίσης περισσότεροι από 31.000 εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία, φοβούμενοι για την προσωπική τους ασφάλεια. Παράλληλα, εκατοντάδες εκπαιδευτικά κτιριακά συγκροτήματα χρησιμοποιούνται ακόμη ως προσωρινοί καταυλισμοί για χιλιάδες εκτοπισμένους λόγω των εμφύλιων συρράξεων ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις και τζιχαντιστές αντάρτες.

«Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι τόσα πολλά παιδιά δεν μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε ακατάπαυστα ώστε όλα τα παιδιά στη χώρα να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και να μπορούν να εκπληρώσουν τα όνειρά τους σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας» σχολίασε ο εκπρόσωπος της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης στη Μπουρκίνα Φάσο, Τζον Άγκμπορ.

Η UNICEF γνωστοποίησε ότι συνολικά περίπου 3,2 εκατομμύρια ανήλικοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε συρράξεις, ενώ περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια άτομα στην αφρικανική χώρα χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας. Υπολογίζεται επίσης ότι μεταξύ των 2 εκατομμυρίων εκτοπισμένων λόγω των συγκρούσεων, το 58% είναι παιδιά.

Απευθύνοντας μια αγωνιώδη έκκληση, η UNICEF ζητά την άμεση αποστολή των κονδυλίων που έχουν εγκριθεί (περίπου 227 εκατομμύρια δολάρια) από τη διεθνή κοινότητα για ανθρωπιστική βοήθεια, από τα οποία έχει εκταμιευτεί μόλις το 13% για τις επείγουσες ανάγκες του πληθυσμού.

Πηγές: Reuters, Europa Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος