Μπόρις Τζόνσον: Όσα συζήτησε με Ερντογάν και Μητσοτάκη

Την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και την άμυνα και την οικονομική συνεργασία συζήτησαν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο βρετανός πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ερντογάν για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία του τερματισμού του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας και της αποκατάστασης της ουκρανικής κυριαρχίας. Συνέχισαν τις συζητήσεις για τις διεθνείς προσπάθειες να τερματιστεί επειγόντως ο ρωσικός αποκλεισμός των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας, ο οποίος πλήττει ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε τη συνεχιζόμενη ηγεσία της Τουρκίας σε αυτό το θέμα και τη δέσμευση να διατηρήσει ανοιχτούς τους εμπορικούς δρόμους της Μαύρης Θάλασσας.

«Κοιτάζοντας τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, ο βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία και συμφώνησε με τον Πρόεδρο Ερντογάν ότι όλα τα μέρη θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για να βρουν μια πορεία προς τα εμπρός.

Οι ηγέτες χαιρέτησαν επίσης την αυξημένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας και έδωσαν νέες ευκαιρίες για την εμβάθυνση αυτής της εταιρικής σχέσης. Ανυπομονούσαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα».

Συνομιλία και με τον Έλληνα πρωθυπουργό

Ο Μπόρις Τζόνσον μίλησε με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, η οποία συμφώνησαν ότι θα είναι μια κρίσιμη στιγμή για να ενωθεί το ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της ουκρανικής κυριαρχίας.

Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η διεθνής κοινότητα έπρεπε να αλλάξει τον πίνακα στην Ουκρανία για να τερματίσει τα δεινά του ουκρανικού λαού και τον καταστροφικό αντίκτυπο της βαρβαρότητας του Πούτιν στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Τόνισε ακόμα ότι η αδράνεια της Δύσης θα δώσει στον Πούτιν μόνο λευκή άδεια για να συνεχίσει να επιτίθεται.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Μπόρις Τζόνσον για τις προσπάθειες να διασφαλιστεί η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και ο βρετανός πρωθυπουργός χαιρέτισε αυτές τις προσπάθειες ως απόδειξη της υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας προς τον ουκρανικό λαό και τις επιλογές του.

Τέλος, οι ηγέτες εξέφρασαν ικανοποίηση για τις δυνατότητες μελλοντικής συνεργασίας Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας σε μια σειρά τομέων, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας και επισήμαναν ότι θα δουν ο ένας τον άλλον στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα.

Ανταπόκριση Λονδίνο: Νατάσα Κατζάβελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος