Μπλόκο της αστυνομίας στη Γουατεμάλα σε καραβάνι μεταναστών από την Ονδούρα

Η αστυνομία της Γουατεμάλας συνέλαβε χθες Σάββατο 20/1 στα σύνορα περίπου 200 ανθρώπους που ξεκίνησαν από την Ονδούρα με τα πόδια, με την ελπίδα να φθάσουν στις ΗΠΑ, το πρώτο καραβάνι μεταναστών από την κεντρική Αμερική το 2024, ανέφεραν οι αρχές.

Οι μετανάστες «βρίσκονται στο 305ο χιλιόμετρο προτού φθάσουν στη γέφυρα Μοτάγουα», στον νομό Ισαβάλ (ανατολική Γουατεμάλα), στα σύνορα με την Ονδούρα, διευκρίνισε η Αλεχάντρα Μένα, εκπρόσωπος του ινστιτούτου μετανάστευσης της Γουατεμάλας.

Η ίδια αναφέρθηκε σε «παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας» και αντιπροσώπων της υπηρεσίας της για «να γίνει έλεγχος των εγγράφων» των μελών του καραβανιού.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, το καραβάνι αναχώρησε από σταθμό λεωφορείων στη Σαν Πέδρο Σούλα, στη βόρεια Ονδούρα, όπου τα μέλη του, ανάμεσά τους γυναίκες με μικρά παιδιά, είχαν δώσει ραντεβού την προηγουμένη.

Οι μετανάστες κατευθύνθηκαν στην Κορίντο, στα σύνορα με τη Γουατεμάλα, όπου η αστυνομία έχει αναχαιτίσει επανειλημμένα μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στην επικράτεια της χώρας δίχως έγγραφα.

«Η ομάδα αποτελείται από περίπου 500 ως 600 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους υπηκόους Βενεζουέλας», διευκρίνιζε μερικές ώρες νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αλεχάντρα Μένα. Είναι παρόντες επίσης στο καραβάνι υπήκοοι άλλων χωρών.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες παράτυποι μετανάστες παίρνουν τον δρόμο από την κεντρική Αμερική προς τις ΗΠΑ, για να σωθούν από τη βία των συμμοριών και την ανέχεια, φαινόμενο που επιτάθηκε αφότου χτύπησε η πανδημία.

Στην Ονδούρα, καταστροφικοί τυφώνες επιδείνωσαν την κατάσταση.

Οι μετανάστες από την Ονδούρα ενώνονται συχνά με πολίτες της Βενεζουέλας, που κυνηγούν το «αμερικανικό όνειρο»: προσπαθούν να διανύσουν μαζί τη διαδρομή, με πολλούς κινδύνους, μέσω διαφόρων κρατών, ως τα σύνορα των ΗΠΑ.

«Έχω φύγει πέντε φορές, δεν υπάρχει δουλειά, έχω ανάγκη να βρω ζωή αλλού», εξήγησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Televicentro ο Ουιλφρέδο Μπονίγια, υπήκοος Ονδούρας.

«Θα φθάσουμε μαζί, ενωμένοι, σαν οικογένεια, όλα θα πάνε καλά», είπε άλλος μετανάστης που συμμετέχει στο καραβάνι, ο Ραφαέλ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος