Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τον πρόεδρο της Νικαράγουας Ορτέγα – Ζητούν απελευθέρωση κρατουμένων σε Κούβα και Βενεζουέλα

Υπέρ σχεδίου απόφασης του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών  που καταδικάζει την κυβέρνηση του Ντανιέλ Ορτέγα στη Νικαράγουα και αξιώνει την απελευθέρωση φυλακισμένων στην Κούβα και στη Βενεζουέλα, τάσσεται, η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στη δήλωση αυτή προέβη, στη γενική συνέλευση του Οργανισμού  (ΟΑΚ), που διεξάγεται ψηφιακά και την οργανώνει η Γουατεμάλα.
Το σχέδιο απόφασης, που εισηγήθηκαν την Τετάρτη οκτώ κράτη μέλη, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, καλεί το Διαρκές Συμβούλιο του ΟΑΚ να προχωρήσει σε «άμεση συλλογική αποτίμηση ως την 30ή Νοεμβρίου το αργότερο και να λάβει τα προσήκοντα μέτρα».

Δυνάμει του Άρθρου του Διαμερικανικού Δημοκρατικού Χάρτη του ΟΑΚ, οποιοδήποτε κράτος μέλος μπορεί να δει τη συμμετοχή του να αναστέλλεται σε περίπτωση «αντισυνταγματικής εκτροπής από τη δημοκρατική τάξη» μετά την οποία «τα διπλωματικά διαβήματα αποδεικνύονται άκαρπα».

«Πρέπει να τηρήσουμε τον Χάρτη», επέμεινε ο κ. Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρθηκε επίσης στην Κούβα, όπου προβλέπεται να γίνει τη 15η Νοεμβρίου διαδήλωση αντιπολιτευόμενων με αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι πολιτικοί κρατούμενοι, παρότι οι αρχές την απαγόρευσαν, καθώς και στη Βενεζουέλα, από την οποία απαίτησε να αφήσει ελεύθερους «όλους τους Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται παράνομα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος