Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν αφαιρούν την Κούβα από τον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν «την τρομοκρατία»

«Δεν προβλέπουμε να την αφαιρέσουμε από τη μαύρη λίστα των κρατών που κατηγορεί ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία, δήλωσε», χθες ο κ. Μπλίνκεν

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν βρίσκεται κοντά στη λήψη απόφασης για την αφαίρεση της Κούβας από τη μαύρη λίστα των κρατών που κατηγορεί ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία, δήλωσε χθες Πέμπτη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

«Δεν προβλέπουμε να την αφαιρέσουμε από τη λίστα», είπε χθες ο κ. Μπλίνκεν, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια ακρόασης στην επιτροπή διεθνών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην οποία κυριαρχεί η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση.

«Σαφώς όχι», απάντησε σε ρεπουμπλικανή πολιτικό όταν ερωτήθηκε αν η Κούβα έχει λάβει μέτρα που θα επέτρεπαν να εξεταστεί το ενδεχόμενο να αφαιρεθεί η χώρα από τον συγκεκριμένο κατάλογο. «Ο πήχης είναι πολύ ψηλά», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τερμάτισε την πολιτική επαναπροσέγγισης με την Κούβα, που είχε εφαρμόσει ο δημοκρατικός προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα. Ενέταξε ξανά τη χώρα στη μαύρη λίστα τον Ιανουάριο του 2021, μερικές ημέρες προτού εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο.

Όταν αναλάμβανε την εξουσία το 2021, ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχόταν να αναθεωρήσει την πολιτική της Ουάσιγκτον έναντι της νήσου, όμως ο τόνος του άλλαξε μετά την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον Ιούλιο του 2021.

«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν επιβεβαιώνει το προφανές: η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε ποτέ πρόθεση να ανακαλέσει τον άδικο προσδιορισμό από τον Τραμπ της Κούβας ως χώρας που υποστηρίζει την τρομοκρατία, διότι αυτό δεν βολεύει την εγκληματική πολιτική της για να προκαλέσει οικονομική ασφυξία» στη νήσο, ήταν η αντίδραση του κουβανού υπουργού Εξωτερικών Μπρούνο Ροδρίγκες μέσω Twitter.

«Στην πράξη, επιβεβαιώνει πως οι λίστες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν είναι τίποτε άλλο παρά εργαλεία πολιτικού και οικονομικού εξαναγκασμού, ότι δεν έχουν καμία σχέση με ζητήματα τόσο ευαίσθητα όσο η τρομοκρατία, η θρησκεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διακίνηση ναρκωτικών και η διαφθορά», πρόσθεσε.

Πέρα από τον κατάλογο των χωρών που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέει πως υποστηρίζουν την τρομοκρατία, η Κούβα είναι καταχωρισμένη σε άλλον έναν, αυτόν των χωρών που σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επιτίθενται στη θρησκευτική ελευθερία.

Παρ’ όλ’ αυτά, οι δύο χώρες συνομιλούν για ζητήματα όπως η διασυνοριακή εγκληματικότητα και η μετανάστευση. Αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου των ΗΠΑ επισκέφθηκε πρόσφατα την Κούβα.

Η Ουάσιγκτον και η Αβάνα ξανάρχισαν το 2022 συζητήσεις για το ζήτημα της μετανάστευσης εν μέσω μεταναστευτικών ροών άνευ προηγουμένου, ιδίως προς τις ΗΠΑ.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η αμερικανική πρεσβεία ξανάρχισε να εκδίδει βίζες για Κουβανούς που θέλουν να πάνε ή να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ κι εκπληρώνουν τα κριτήρια για αυτό.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος