Μπήκαν τα θεμέλια για τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης (video)

Εγκαινιάζεται η πρώτη από τις έξι γέφυρες του γιγαντιαίου αμφιλεγόμενου έργου του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, της τεχνητής Διώρυγας που θα συνδέει τη Θάλασσα του Μαρμαρά με την Μαύρη Θάλασσα και κατ΄επέκταση το Αιγαίο και την Μεσόγειο.

Στην πραγματικότητα, εγκαινιάζεται σήμερα η πρώτη από τις έξι γέφυρες του γιγαντιαίου αυτού έργου. Το επίσημο κόστος του ανέρχεται σε 15 δισ. δολάρια, ωστόσο το πραγματικό κόστος σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία θα φτάσει τα 65 δισ. δολάρια.

Ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι το έργο θα τελειώσει σε δέκα χρόνια, όμως πιστεύεται ότι θα πάρει τουλάχιστον 20 χρόνια. Από πού θα βρεθούν τα χρήματα παραμένει με ερωτηματικό, οι μεγαλύτερες τουρκικές τράπεζες έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να το χρηματοδοτήσουν.

Για τον Τούρκο πρόεδρο όμως είναι έργο υψηλής έμπνευσης και το διαφημίζει από το 2011. Μια τεράστια υδάτινη δίοδος μήκους 45χλμ, 275μ πλάτους και 20,75 βάθους που θα γεμίσει και από τις δυο όχθες από νέες κατοικίες που θα φιλοξενήσουν τον πληθυσμό δυο νέων μεγάλων πόλεων με σύνολο 1 εκ. κατοίκους οι πρόκειται να οικοδομηθούν. Η περιοχή, η οποία ήταν γεωργική γη, ξεπουλήθηκε ήδη σε αστρονομικές τιμές σε μεγαλοεργολάβους ενώ οικόπεδα έχουν αγοράσει από τον γαμπρό του Ερντογάν Μπεράκ Αλμπαϊράκ έως η μητέρα του Εμίρη του Κατάρ.

Υπάρχει τεράστια αντίδραση από τον επιστημονικό κόσμο, που θεωρεί ότι το έργο θα καταστρέψει το οικοσύστημα της Κωνσταντινούπολης, θα αυξήσει την καταστροφικότητα ενός επικείμενου μεγάλου σεισμού που αναμένεται και θα επιδεινώσει την φοβερή μόλυνση της θάλασσας του Μαρμαρά, που εμφανίστηκε φέτος με τη μορφή γλίτσας. Υπάρχουν παράλληλα σοβαρές συζητήσεις αν το έργο αυτό θα επηρεάσει τη συνθήκη του Μοντρέ, η οποία προβλέπει ελεύθερη διέλευση από τα Στενά του Βοσπόρου αλλά και των Δαρδανελλίων.

Ο πιο ηχηρός πολέμιος του έργου, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου, ο οποίος σε μια δημόσια ομιλία του από την περιοχή κατακεραύνωσε το Τούρκο πρόεδρο, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι αυτό που θεμελιώνει σήμερα δεν είναι η μία από τις 6 γέφυρες της διώρυγας, αλλά μια γέφυρα που είχε σχεδιαστεί πριν προκύψει το έργο της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης. «Δεν πρόκειται για δημόσιο έργο», είπε αλλά, «ένα πολιτικό, ένα προεκλογικό έργο». «Αν δεν το ξέρει, θα νομίζει ότι εγκαινιάζει τα θεμέλια της διώρυγας.. αν το ξέρει όμως είναι ακόμα χειρότερο», είπε.

Ενώ διογκώνεται το κύμα αντίδρασης κατά του έργου, είναι σίγουρο ότι η στάση του Ιμάμογλου θα του χαρίσει περισσότερη δημοφιλία και θα ενισχύσει τα ποσοστά του σε μια ενδεχόμενη πολιτική αναμέτρηση με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος