«Μπατσιράι» μετά την «Άνα»: Δεκάδες νεκροί, από τις καταιγίδες στο νότο της Αφρικής

Ο απολογισμός των θυμάτων στα κράτη του νότιου τμήματος της Αφρικής που επλήγησαν από την τροπική καταιγίδα Άνα ανέβηκε στους 80 νεκρούς, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους,  στη Μαδαγασκάρη, στη Μοζαμβίκη και στο Μαλάουι. Νέα καταιγίδα, που βαπτίστηκε Μπατσιράι, σχηματίστηκε στον Ινδικό Ωκεανό και μετατρέπεται σε επικίνδυνη «τροπική καταιγίδα μέσα στις επόμενες ώρες», προειδοποιεί ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

Οι  ισχυρές βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα στις ακτές στον Ινδικό Ωκεανό και στο κανάλι της Μοζαμβίκης, χαρακτηρίζονται βιβλικές και στη Ζιμπάμπουε.

Δεκάδες χιλιάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές, εκατοντάδες κατέρρευσαν υπό το βάρος των λίτρων νερού.

Γέφυρες κατέρρευσαν μετά την υπερχείλιση ποταμών, που παρέσυραν αυτοκίνητα και τους επιβαίνοντες σε αυτά.

Στην Μαδαγασκάρη, 130.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στην πρωτεύουσα Ανταναναρίβο, γυμναστήρια και σχολεία επιτάχθηκαν, μετατράπηκαν σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης.

Αφού διέσχισε τον Ινδικό Ωκεανό, η τροπική καταιγίδα Άνα έπληξε το βόρειο και το κεντρικό τμήμα της Μοζαμβίκης. Περισσότερα από 10.000 σπίτια καταστράφηκαν, όπως και δεκάδες νοσοκομεία και σχολεία και υποδομές ηλεκτροδότησης. Η κυβέρνηση και ο ΟΗΕ υπολογίζουν σε 500.000 τον αριθμό των πληγέντων σε αρκετές επαρχίες.

Στο γειτονικό Μαλάουι, η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση φυσικής καταστροφής. Μεγάλο μέρος της χώρας παραμένει βυθισμένο στο σκοτάδι από τις αρχές της εβδομάδας. Οι ξαφνικές πλημμύρες ανάγκασαν τις εταιρείες ηλεκτροδότησης να σταματήσουν τη λειτουργία των γεννητριών τους.

Τέσσερις ως έξι κυκλώνες προβλέπεται να πλήξουν την περιοχή ως τα τέλη του Μαρτίου, όταν ολοκληρώνεται η περίοδος των βροχών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος