«Η κατάρρευση των σχέσεων ΗΠΑ-Ευρώπης υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, θα αλλάξει τη σύγχρονη ιστορία του κόσμου», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν μιλώντας στο BBC , σε μια αποκλειστική συνέντευξη, την πρώτη του μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.
«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πιστεύει ότι η Ουκρανία είναι μέρος της Ρωσίας και όποιος νομίζει ότι θα σταματήσει αν παραχωρηθεί κάποιο έδαφος στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας είναι απλώς ανόητος», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν μιλώντας για τις πιέσεις της κυβέρνησης Τραμπ προς την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία.
Ιστορικά ο «κατευνασμός» που επιχειρεί ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προηγούμενο στην πολιτική του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Νέβιλ Τσάμπερλεϊν, ο οποίος προσπάθησε στα τέλη της δεκαετίας του 1930 να κατευνάσει τις απαιτήσεις του Αδόλφου Χίτλερ σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να αποφευχθεί ένας καταστροφικός ολοκληρωτικός πόλεμος στην Ευρώπη, είπε ο Τζο Μπάιντεν.
Συζητώντας για τον Πούτιν, ο Μπάιντεν είπε: «Δεν καταλαβαίνω πώς οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αν επιτρέψουμε σε έναν δικτάτορα, έναν κακοποιό, να αποφασίσει ότι θα πάρει σημαντικά τμήματα γης που δεν του ανήκουν. Δεν το καταλαβαίνω».
Στο πλαίσιο της εκτενούς συνέντευξής του στην εκπομπή “Today” του BBC Radio 4, ο Μπάιντεν ρωτήθηκε για την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου και μίλησε για σωστή αλλά δύσκολη απόφαση. «Φύγαμε σε μια στιγμή που είχαμε έναν καλό υποψήφιο», είπε.
Ο πρώην πρόεδρος καταδίκασε τις εκκλήσεις του Τραμπ να πάρουν οι ΗΠΑ πίσω τη διώρυγα του Παναμά, να αποκτήσουν τη Γροιλανδία και να κάνουν τον Καναδά το 51ο κράτος.«Τι στο διάολο συμβαίνει εδώ; Ποιος πρόεδρος μιλάει ποτέ έτσι; Δεν είμαστε τέτοιοι», δήλωσε. «Είμαστε για την ελευθερία, τη Δημοκρατία, τις ευκαιρίες, όχι για τη δήμευση».
Σχετικά με την Ουκρανία, ο Μπάιντεν επέμεινε ότι η αμερικανική υποστήριξη ήταν αρκετή. «Τους δώσαμε ό,τι χρειάζονταν για να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία τους και ήμασταν έτοιμοι να απαντήσουμε, πιο επιθετικά, αν ο Πούτιν έκανε ξανά κίνηση», είπε.
Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι «η Ευρώπη θα χάσει την εμπιστοσύνη της στη βεβαιότητα της Αμερικής και στην ηγεσία της Αμερικής».
Οι ηγέτες της Ευρώπης «αναρωτιούνται, λοιπόν, τι κάνω τώρα; … Μπορώ να βασιστώ στις Ηνωμένες Πολιτείες; Θα βρίσκονται εκεί;», δήλωσε ο Μπάιντεν, υπενθυμίζοντας ότι ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι αναμένει από τη Ρωσία να κρατήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε παράνομα από τη Μόσχα το 2014, και τον περασμένο μήνα κατηγόρησε τον ηγέτη της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι βλάπτει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, επειδή απέρριψε την πρόταση.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του Προέδρου Τραμπ, καθώς και τις σαρωτικές περικοπές στο μέγεθος και τις δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο Μπάιντεν ανέδειξε το δικό του ιστορικό.
«Η οικονομία μας αναπτυσσόταν. Κινούμασταν προς μια κατεύθυνση όπου το χρηματιστήριο ήταν πολύ ψηλά. Βρισκόμασταν σε μια κατάσταση όπου επεκτείναμε την επιρροή μας σε όλο τον κόσμο με θετικό τρόπο, αυξάνοντας το εμπόριο» δήλωσε για την κατάσταση της χώρας όταν έφυγε από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.
«Θα αφήσω την ιστορία να το κρίνει, αλλά δεν βλέπω τίποτα που να ήταν θριαμβευτικό», είπε για τις δηλώσεις Τραμπ περί επιτυχούς διακυβέρνησης στις 100 πρώτες ημέρες της δεύτερης θητείας του.
Σχετική είδηση: Οι επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης αναγνώρισης της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία – Κερδισμένοι και χαμένοι
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος