Μπάιντεν: Ο Πούτιν επέλεξε να εξαπολύσει «πόλεμο εκ προμελέτης»

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επέλεξε» να εξαπολύσει «έναν πόλεμο εκ προμελέτης» εναντίον της Ουκρανίας, μερικά λεπτά μετά το έκτακτο διάγγελμα του ενοίκου του Κρεμλίνου που ανακοίνωσε ότι διέταξε την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Καταδικάζοντας την «αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι ο πόλεμος αυτός θα φέρει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών». «Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα προκαλέσει αυτή η επίθεση», επέμεινε. «Ο κόσμος θα ζητήσει η Ρωσία να λογοδοτήσει», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε πως θα εκφραστεί αργότερα σήμερα σχετικά με τις «συνέπειες» που θα έχει ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, τα μέτρα που θα επιβληθούν από την Ουάσινγκτον σε συντονισμό με τους συμμάχους τους.

Συνομιλία με Ζελένσκι

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία, η οποία δέχεται επίθεση από τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. «Μόλις τελειώσαμε τη συνομιλία μας» με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ο κ. Μπάιντεν σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

«Καταδίκασα αυτή την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων» συνέχισε ο αμερικανός πρόεδρος, μερικές ώρες μετά το διάγγελμα του ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν με το οποίο ανακοίνωσε την έναρξη της «στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ακόμη ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι του είχε ζήτησε να καλέσει «τους ηγέτες όλου του κόσμου να καταδικάσουν απερίφραστα την κατάφωρη επίθεση του προέδρου Πούτιν και να σταθούν στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συζητήσει επίσης σήμερα με τους ομολόγους του στην G7. «Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη και βοήθεια στην Ουκρανία και στον ουκρανικό λαό», κατέληξε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν και ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν συνομίλησαν εξάλλου με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ και «καταδίκασαν την προμελετημένη, απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία και να συζητήσουν «τη συντονισμένη αντίδραση» της Ατλαντικής Συμμαχίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις.

Πρόσθεσε ότι ο αμερικανός ΥΠΕΞ και ο ΓΓ του NATO συζήτησαν επίσης «τα επόμενα βήματα» ώστε να υπάρξουν «εγγυήσεις για την ασφάλεια του εδάφους των συμμάχων» και «ειδικά της ανατολικής πτέρυγας» του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος