Μπάιντεν – Ερντογάν: Το παρασκήνιο της συνάντησης στη Σύνοδο Κορυφής G20 και τα μηνύματα

Array

Έπειτα από μια μακρά περίοδο αναμονής για ένα τετ-α-τετ με τον Τζο Μπάιντεν, ο Ταγίπ Ερντογάν τον συνάντησε τελικά στο Μπαλί, στο περιθώριο του G20. Η τουρκική προεδρία δηλώνει ότι ο Μπάιντεν στήριξε το αίτημά της για εκσυγχρονισμό των F16. Ωστόσο, στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν γίνεται καμία σχετική αναφορά.

Ταυτόχρονα, ήρθαν και δυο νέα χαστούκια για την Άγκυρα. Ένα από τον Μακρόν, για αποχή από προκλητικές ενέργειες, κι ένα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που αποδοκιμάζει την τουρκική προσπάθεια διπλωματικής αναβάθμισης των κατεχομένων.

Ο Ερντογάν αναζητεί την στήριξη των ΗΠΑ

Κραδαίνοντας ως ισχυρό διπλωματικό χαρτί το ρόλο του στην ανανέωση της συμφωνίας Ουκρανίας- Ρωσίας για τα σιτηρά, ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στο περιθώριο του G-20 με τον Αμερικανό πρόεδρο, επιχειρώντας να εκμαιεύσει την περαιτέρω στήριξη του Λευκού Οίκου στην επανεκκίνηση του εξοπλιστικού προγράμματος των F-16 στην Τουρκία.

Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Ερντογάν για τις προσπάθειές στην επίλυση του προβλήματος στο διάδρομο σιτηρών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη διαδικασία των F-16, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία είναι σημαντικός παράγοντας στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Η Ουάσινγκτον, πάντως, δεν επιβεβαιώνει τον κοινό βηματισμό στο θέμα των F-16. Λίγες ημέρες μετά τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία για την επανεκκίνηση του προγράμματος περνά μέσα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, όπου οι ισορροπίες παρέμειναν υπέρ της Αθήνας.

Η ανακοίνωση Λευκού Οίκου:

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την εκτίμησή του στον Πρόεδρο Ερντογάν για τις προσπάθειές του να ανανεώσει την πρωτοβουλία για το σιτάρι της Μαύρης Θάλασσας. Οι δυο άνδρες συζήτησαν επίσης για τον στενό συντονισμό στα θέματα του ΝΑΤΟ, καθώς και άλλα θέματα περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος».

Σαφές μήνυμα αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο από τον Μακρόν στον Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο πάντως παρά την έξαρση του τουρκικού επεκτατισμού να υποδεικνύει την Αθήνα ως υπαίτια της διακοπής του διαλόγου.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε στην αποφυγή οποιασδήποτε αναθέρμανσης της έντασης και να διαιωνιστεί η δυναμική της αποκλιμακωσης που ξεκίνησε το προηγούμενο έτος» αναφέρει η προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να ενθαρρύνεται στην κατεύθυνση ειλικρινή και ουσιαστικού διαλόγου» σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Την ίδια ώρα ακολουθώντας τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας, ο Ερντογάν, σε αντίθεση με τον υπουργό των Εσωτερικών του, ευχαρίστησε μεταξύ άλλων, την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα συλλυπητήριά τους μετά το τρομοκρατικό χτύπημα.

Όμως, λίγες ώρες πριν ο Τούρκος υφυπουργός Εσωτερικών, εκτός κάθε ορίου, αποκάλεσε αναιδή τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη: «Είναι σαφές ότι προστατεύετε τα σύνορα από το Στρατόπεδο Λαυρίου του PKK! Από τα μέλη της FETO που δέχεστε! Εσείς σκοτώνετε αθώους, ανοίγετε αγκαλιές στους τρομοκράτες!».

Αυστηρή απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου: «Αδιάντροποι είναι όποιοι εργαλειοποιούν δυστυχισμένους ανθρώπους, τους παράνομους μετανάστες, με βάρβαρο τρόπο και όσοι δηλητηριάζουν τις σχέσεις των δύο λαών μας».

39 χρόνια μετά την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο εθνικιστής εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αποκαλεί την Κύπρο “τουρκική”, απειλώντας ξανά την Ελλάδα με πόλεμο: «Ο στόχος της Ελλάδας να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα πέρα από τα 6 μίλια είναι ένα κάλεσμα σε πόλεμο, μια πρόκληση στη δειλία».

Η προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει σχετικά: «Η Τουρκία και η υποτελής σε αυτήν ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην κατεχόμενη Κύπρο εντείνουν τις παράνομες ενέργειες τους τόσο στη θάλασσα όσο και στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Την ίδια ώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απορρίπτει ηχηρά την επιχείρηση της Τουρκίας ν’ αναγνωριστεί διεθνώς το ψευδοκράτος: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση του νησιού».

Έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και στον αέρα, με 113 παραβιάσεις και ακόμα μια υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Κίναρο.

Το ζήτημα των F16 έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, χαμηλά επιλέγει να κρατήσει ο Λευκός Οίκος το θέμα των F16 και μέχρι στιγμής δεν δίνει καμία πληροφορία για το αν συζητήθηκε στην εκτός προγράμματος συνάντηση των δυο ηγετών για την οποία οι Τούρκοι ασκούσαν ασφυκτικές πιέσεις εδώ και καιρό μιας και δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.
Είναι βέβαιο ότι ο κ Ερντογάν το έθεσε αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει πληροφόρηση για το τι του είπε ο κ Μπάιντεν και αν ήταν στο ίδιο θετικό καλοκαιρινό κλίμα. Ο κ. Μπάιντεν γνωρίζει καλά ότι ο κ. Μενέντεζ δεν προστίθεται να αλλάξει την αρνητική στάση του όσο η επιθετικότητα και ο αναθεωρητισμού της Τουρκίας παραμένουν. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ Λένας Αργύρη, ο κ. Μπάιντεν του έθεσε το θέμα της Σουηδίας και το θέμα των ρωσικών κυρώσεων. Και στα δυο ήταν αυστηρός και για τα δυο είπε ότι αναμένει να δει θετικές εξελίξεις και μάλιστα σύντομα.

Σύμφωνα με τον διπλωματικό συντάκτη της ΕΡΤ, Νίκο Μελέτη, ο Ερντογάν πήρε άλλο ένα ραντεβου από τον πρόεδρο Μπάιντεν αλλά πρόσκληση στον Λευκό Οίκο δεν έχει πάρει ακόμη αν και η θητεία Μπάιντεν κλείνει σε λίγο τον τρίτο χρόνο της. Ίσως ήλπιζε ότι μετά τους εκβιασμούς και τις απειλές και κεφαλαιοποιώντας την συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα εξαγωγής σιτηρών από την Μαύρη θάλασσα, θα μπορούσε να αποσπάσει κατι χειροπιαστό από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Αυτό που θα ήθελε, εξηγεί ο Νίκος Μελέτης, ήταν μία πρωτα σαφή δέσμευση για άρση των εμποδίων στην αγορά και αναβάθμιση των F16 καθώς επίσης και την διακοπή στήριξης των Κούρδων της Β. Συρίας και άδεια για μία ακομη εισβολή στην Βόρεια Συρία.

Ωστόσο, ο Ερντογάν εισέπραξε εύσημα για την Συμφωνία για τα σιτηρά καθως και συλλυπητήρια για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης, τα οποία ειχε απορρίψει χθες ο Σοϊλού και τίποτε περισσότερο.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, οι Ευρωπαίοι εταίροι και ειδικά ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν, γνωρίζουν καλά ποια είναι η πηγή των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Παρίσι το έχει δείξει και εμπράκτως με τελευταία κίνηση την καταδίκη της συμφωνίας της κυβέρνησης Ντμειμπά με την Τουρκία για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Λιβύη. Η απάντηση έχει ήδη δοθεί από την Αθήνα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό που δηλώνει έτοιμος για αποκατάσταση των δίαυλων αλλα όχι υπό το βαρος των απειλών και των ανιστόρητων διεκδικήσεων.

Φαίνεται πάντως ότι ο ρόλος που επιδιώκει ο τούρκος πρόεδρος ως ενδιάμεσος με την Ρωσία δεν είναι αρκετός για να τον χρυσώσουν, όπως πίστευε, οι χώρες της Δύσης.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος ΕΡΤ 

Ανταπόκριση Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη 

Σχόλιο/στούντιο: Νίκος Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος