Μπαγκλαντές: Βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με νεκρούς και τραυματίες – Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης

Η αστυνομία του Μπαγκλαντές συνέλαβε το γενικό γραμματέα του Εθνικιστικού Κόμματος (ΒΝΡ), Μίρζα Φακρούλ Ισλάμ Αλαμγκίρ, καθώς και 164 άλλα μέλη αυτού του πολιτικού σχηματισμού ο οποίος αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, καθώς συνεχίζονται με ένταση οι βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Ντάκα και αλλού, με τον τραγικό απολογισμό μέχρι στιγμής να ανέρχεται σε τρεις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χημικών απέναντι στους διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ, ενώ από τα επεισόδια, εκτός από τα ανθρώπινα θύματα, έχουν καεί ή καταστραφεί εκατοντάδες οχήματα.

Μπαγκλαντές: Βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με νεκρούς και τραυματίες – Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης
Πεδίο μάχης θυμίζει το κέντρο της Ντάκα, Σάββατο 28 Οκτωβρίου (Photo by Munir UZ ZAMAN / AFP)

Μαζικές διαμαρτυρίες συγκλόνισαν το περασμένο Σαββατοκύριακο την ασιατική χώρα, με τη συμμετοχή 200.000 διαδηλωτών σε συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ οι διοργανωτές ανεβάζουν τη συμμετοχή σε πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα και την ανάληψη της εξουσίας από μια προσωρινή κυβέρνηση, η οποία θα έχει μοναδικό σκοπό την προκήρυξη γενικών εκλογών άμεσα.

Μπαγκλαντές: Βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με νεκρούς και τραυματίες – Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης
Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την άμεση διενέργεια εκλογών στη Ντάκα, 28 Οκτωβρίου (AP Photo/Mahmud Hossain Opu)

Η Χασίνα, κόρη του πρώτου προέδρου του Μπαγκλαντές Σεΐχ Μουτζιμπούρ Ραχμάν, βρίσκεται στην εξουσία από το 2009 και κατηγορείται για διαφθορά και διώξεις πολιτικών αντιπάλων και ακτιβιστών, πράγμα το οποίο η ίδια αρνείται.

Ο Αλαμγκίρ ουσιαστικά βρίσκεται στο τιμόνι του ΒΝΡ από το 2018, όταν η πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος Χαλέντα Ζία συνελήφθη και καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση με την κατηγορία ότι καταχράστηκε διεθνή οικονομική βοήθεια που είχε δοθεί σε φιλανθρωπικό καταπίστευμα για παιδιά.

Κατά την έναρξη των βίαιων διαδηλώσεων το περασμένο Σάββατο, σκοτώθηκε ένας αστυνομικός, ο οποίος «κυριολεκτικά διαμελίστηκε από το πλήθος» σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΒΝΡ συνελήφθη με την κατηγορία ότι συμμετείχε στην αποτρόπαια δολοφονία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, όμως τοπικά μέσα αναφέρουν ότι κατηγορείται για επίθεση στην κατοικία ενός ανώτατου δικαστικού.  

Πηγές: Reuters, AFP, AP, BBC, DW

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος