Μπαγκλαντές: Τουλάχιστον εννέα νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις σε καταυλισμό προσφύγων

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, έχασαν τη ζωή τους σε καταυλισμό προσφύγων των Ροχίνγκια, από κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις στο νοτιοανατολικό Μπαγκλαντές, δήλωσαν αξιωματούχοι τη Δευτέρα (6/7).

Οι ομάδες διάσωσης ανέσυραν τις σορούς των Ροχίνγκια από τη λάσπη, αφού τα αχυρένια σπίτια τους θάφτηκαν σε δύο καταυλισμούς προσφύγων στην περιοχή Cox’s Bazar. Τα στρατόπεδα προσφύγων βρίσκονται 300 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, Ντάκα.

Το ένατο θύμα έχασε τη ζωή του στην πόλη Κοξ’ς Μπαζάρ (Cox’s Bazar), έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες Ροχίνγκια (εθνοτική μουσουλμανική μειονότητα) ζουν σε υπερπλήρη καταυλισμούς στο Cox’s Bazar, έχοντας διαφύγει από διώξεις στη γειτονική βουδιστική Μιανμάρ, ενώ περισσότεροι από 750.000 πέρασαν στο Μπαγκλαντές μετά από στρατιωτική καταστολή στη βόρεια πολιτεία Ραχίν της Μιανμάρ τον Αύγουστο του 2017.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες ζουν σε αυτοσχέδια καταφύγια από μπαμπού και μουσαμά, χτισμένα σε απόκρημνες πλαγιές κατά μήκος του εκτεταμένου συγκροτήματος καταυλισμών στις περιοχές Ουκίγια και Κουτουπαλόνγκ, καθιστώντας τους ιδιαίτερα ευάλωτους σε κατολισθήσεις κατά τη διάρκεια των ετήσιων μουσώνων.

Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει τους κατοίκους για τον κίνδυνο κατολισθήσεων και ξαφνικών πλημμυρών και επίσης τους είχαν προτρέψει να μετακινηθούν σε ασφαλέστερα μέρη.

Το Cox’s Bazar έχει πληγεί από καταρρακτώδεις βροχές τις τελευταίες ημέρες. Η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία κατέγραψε περισσότερα από 150 χιλιοστά βροχόπτωσης τις τελευταίες 24 ώρες έως το πρωί της Δευτέρας και προέβλεψε περαιτέρω βροχόπτωση σήμερα (Τρίτη).

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δήλωσε ότι η έντονη βροχή προκάλεσε κατολισθήσεις και πλημμύρες στους καταυλισμούς των Ροχίνγκια, προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς.
«Οι σκέψεις μας είναι με τις πληγείσες οικογένειες», ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε ανάρτησή της στο X, σύμφωνα με το DPA News.


Πηγή: SYRI.net, DPA News
Μετάφραση: Σταυρούλα Ευαγγέλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος