Μπαγκλαντές: Σε εξάμηνη φυλάκιση καταδικάστηκε ο «τραπεζίτης των φτωχών»

Δικαστήριο του Μπαγκλαντές καταδίκασε σε εξάμηνη φυλάκιση τον διεθνούς φήμης οικονομολόγο Μοχάμεντ Γιουνούς για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα επειδή μαζί με τους συνεργάτες του σε μια εταιρεία δεν δημιούργησε ταμείο πρόνοιας για τους εργαζομένους.

Σε ανακοίνωσή του, ο διάσημος οικονομολόγος κάνει λόγο για μια απόφαση που πάει κόντρα σε κάθε λογική και νόμιμη διαδικασία, ενώ παράλληλα κάλεσε το λαό της ασιατικής χώρας «να μιλήσει με μια φωνή ενάντια στην αδικία και υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων για κάθε ένα από τους πολίτες του Μπαγκλαντές».

Μπαγκλαντές: Σε εξάμηνη φυλάκιση καταδικάστηκε ο «τραπεζίτης των φτωχών»
Δηλώσεις του Muhammad Yunus μετά την έκδοση της απόφασης που τον καταδικάζει σε 6μηνη φυλάκιση (AP Photo/ Mahmud Hossain Opu)

Ο πανεπιστημιακός δάσκαλος Μοχάμεντ Γιουνούς είναι ευρέως γνωστός ως ο «τραπεζίτης των φτωχών», αφού πιστώνεται τη δημιουργία και καθιέρωση ενός πρωτοποριακού συστήματος δανείων μικροχρηματοδότησης, το οποίο βοήθησε εκατομμύρια ανθρώπους να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Για το έργο αυτό μάλιστα, ο καθηγητής Γιουνούς είχε βραβευτεί με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας το 2006.  

Οι δικηγόροι των Γιουνούς γνωστοποίησαν ότι υπάρχουν άλλες περίπου 100 κατηγορίες κατά του καθηγητή για παραβιάσεις του εργατικού δικαίου και δωροδοκία, ενώ διαβεβαιώνουν ότι θα ασκήσουν έφεση σε αυτήν την απόφαση, ισχυριζόμενοι ότι όλη αυτή η δυσφήμιση έχει αποκλειστικά σκοπό να πλήξει τη διεθνή φήμη του γνωστού οικονομολόγου.

Διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση της μουσουλμανικής χώρας επιχειρεί να  δυσφημίσει τον Μοχάμεντ Γιουνούς επειδή θεωρεί ότι ετοιμάζεται να κατέβει στον πολιτικό στίβο, αντιπολιτευόμενος το κυβερνόν κόμμα του Συνδέσμου Αουάμι.  

Πρόσφατα, η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές Σεΐχ Χασίνα είχε πει χαρακτηριστικά ότι ο καθηγητής Γιουνούς «πίνει το αίμα» των φτωχών μέσω των υπέρογκων επιτοκίων που έχει θέσει στα δάνεια που δίνει η τράπεζα Γκράμιν, ο οργανισμός μικροχρηματοδότησης που ιδρύθηκε από τον Γιουνούς για να χορηγεί μικρά δάνεια σε φτωχούς χωρίς να απαιτεί εγγυήσεις.  

Η νομική καταδίωξη κατά του «τραπεζίτη των φτωχών» έχει ξεσηκώσει και διεθνείς αντιδράσεις. Τον περασμένο Αύγουστο, 170 προσωπικότητες από όλον τον κόσμο σε επιστολή τους προς την πρωθυπουργό της χώρας ζητούσαν να σταματήσει η «συνεχής δικαστική δίωξη» του καθηγητή Γιουνούς, μεταξύ αυτών η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, ο ιδρυτής του ομίλου Virgin, Ρίτσαρντ Μπράνσον και ο τραγουδιστής του συγκροτήματος U2, Μπόνο.   

Πηγή: BBC   

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος