Μπ. Τζόνσον: Η Λιζ Τρας και η κυβέρνησή της θα κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεπεράσουν την ενεργειακή κρίση

Array

Νέα σελίδα γυρίζει σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο. Η 47χρόνη Λιζ Τρας αναλαμβάνει επίσημα τα ηνία της πρωθυπουργίας από την βασίλισσα Ελισάβετ σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο πληθωριστικών πιέσεων και οικονομικών προκλήσεων για την χώρα.

Νωρίτερα σε μια κατάμεστη Ντάουνιγκ Στριτ, ανάμεσα στους βουλευτές και στους υπουργούς του, ο Μπόρις Τζόνσον εκφώνησε την ομιλία του απευθυνόμενος στο έθνος όπου περιέγραψε τον εαυτό του ως «έναν πύραυλο που έχει εκπληρώσει τη λειτουργία του».

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, υπογραμμίζοντας το Brexit, τη διάθεση εμβολίων και την απάντηση του Ηνωμένου Βασίλειου στον πόλεμο στην Ουκρανία. Κατηγόρησε τον πρόεδρο Πούτιν για το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και επισήμανε ότι η Λιζ Τρας και η κυβέρνησή της «θα κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεπεράσουν αυτήν την κρίση».

Η διαδικασία διαδοχής θα ολοκληρωθεί σήμερα στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας στο Άμπερντιν. Στις 11 ώρα Αγγλίας ο Μπορις Τζονσον θα συναντήσει την βασίλισσα Ελισάβετ και στη συνέχεια όπως ορίζει η παράδοση η Λιζ Τρας Θα λάβει την επίσημη εντολή από την μονάρχης να σχηματίσει κυβέρνηση και να γίνει πρωθυπουργός. Είναι η πρώτη φορά που η 96χρονη μονάρχης, η οποία αντιμετωπίζει συνεχή προβλήματα κινητικότητας, θα εκτελέσει το βασικό καθήκον της στη Σκωτία αντί στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Η Λιζ Τρας, 47 ετών, θα γίνει η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στη βρετανική ιστορία –ακολουθώντας τα βήματα της Μάργκαρετ Θάτσερ και της Τερέζα Μέι και η 15η πρωθυπουργός που θα υπηρετήσει την χώρα κατά τη διάρκεια των 70 χρόνων της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο.

Ένας από τους στόχους της Τρας η οποία θεωρεί τον εαυτό της διάδοχο της Μάργκαρετ Θάτσερ, είναι να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό με φορολογικές περικοπές παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό όταν αναλάβει επίσημα το αξίωμά της. Η Λιζ Τρας ετοιμάζει ένα πακέτο στήριξης ύψους ακόμα και 100 δισεκατομμυρίων λιρών, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε ταχθεί κατά πρόσθετων βοηθημάτων.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει φέρεται να είναι το πάγωμα των λογαριασμών ενέργειας σε κάποιο ύψος που ακόμα δεν έχει αποφασιστεί.

Θετικό σημάδι η αντίδραση της αγοράς με την στερλίνα να σκαρφαλώνει για πρώτη φορά μετά από δυο χρόνια στο άκουσμα των νέων σχεδίων αναφέρει το Bloomberg.

Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος