Μπ. Τζόνσον για Β. Πούτιν: «Θα ήταν τρελός αν χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα στον πόλεμο με την Ουκρανία»

Array

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στο Sky News ότι δεν πιστεύει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στον πόλεμό του στην Ουκρανία.

Υπήρξαν εισηγήσεις ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ένα τέτοιο στρατιωτικό χτύπημα, καθώς οι δυνάμεις του συνεχίζουν να χάνουν εδάφη που κατέλαβαν νωρίτερα κατά την εισβολή.

Αλλά στην πρώτη του συνέντευξη μετά την αποχώρησή του από τον αριθμό 10, είπε για την Ουκρανία στο «Sky News: A Modern War»: «Δεν νομίζω ότι θα το κάνει, θα ήταν τρελός να το κάνει».

Ο κ. Τζόνσον δήλωσε επίσης ότι θα ταξιδέψει στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο την επόμενη εβδομάδα, καθώς παραμένουν ερωτηματικά για το αν ο Ρίσι Σούνακ θα τον ακολουθήσει.

Ο κ. Τζόνσον δήλωσε ότι η χρήση πυρηνικού όπλου θα σήμαινε ότι ο κ. Πούτιν «θα υπέβαλε αμέσως την παραίτηση της Ρωσίας από το κλαμπ των πολιτισμένων εθνών».

Ο πρώην ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι θα ήταν μια «απόλυτη καταστροφή» για τη Ρωσία, η οποία θα έμπαινε σε « οικονομικό πάγωμα και ο κ. Πούτιν θα «έχανε μεγάλο μέρος του εδάφους της παγκόσμιας σιωπηρής συναίνεσης που είχε».

Αναφερόμενος στην υποσαχάρια Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τη Νότια Ασία, ο κ. Τζόνσον είπε: «Υπάρχει μεγάλη προθυμία να δοθεί στον Πούτιν το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. Αυτό θα χαθεί, τη στιγμή που θα κάνει κάτι τέτοιο».

«Θα χάσει επίσης την προστασία των Κινέζων. Και στην ίδια του τη χώρα, νομίζω ότι θα προκαλούσε μια απολύτως υστερική αντίδραση, κάτι ανάλογο». Ο κ. Τζόνσον είπε ότι αν υπάρξει μια τέτοια στρατιωτική πράξη από τον κ. Πούτιν, θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους απάντηση.

«Υπάρχουν όλων των ειδών οι επιλογές» τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στα κράτη P3 (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία), δήλωσε.

Αλλά πρόσθεσε ότι θεωρεί «πολύ, πολύ, πολύ, πολύ, πολύ, πολύ απίθανο να φτάσουμε σε αυτό (μια τακτική πυρηνική επίθεση από τον Πούτιν)».

Είπε επίσης ότι πρόκειται για μια κρίσιμη» και «κομβική στιγμή» για τον κόσμο.

Εξετάζοντας το μέλλον για το πώς θα μπορούσε να επιλυθεί η σύγκρουση, ο πρώην πρωθυπουργός προειδοποίησε για τον κίνδυνο να προσπαθήσει κανείς «να περιλάβει και να βρει κάποιου είδους συμφωνία, κάποιο βρώμικο παζάρι με τον Πούτιν», προσπαθώντας να ενθαρρύνει τους Ουκρανούς να ανταλλάξουν μέρος της επικράτειάς τους, κάτι που, όπως είπε ο κ. Τζόνσον, «θα ενθάρρυνε μόνο τον Πούτιν να προβεί σε περαιτέρω επιθετικότητα».

Είπε επιπλέον ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τους Ουκρανούς να δεχθούν οποιαδήποτε συμφωνία που θα σταματήσει την πλήρη επιστροφή όλων των περιοχών που κατέλαβε η Ρωσία από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Τζόνσον είπε επίσης ότι είναι «απολύτως αναπόφευκτο» οι Ουκρανοί να κερδίσουν τον πόλεμο.

«Πρέπει να δείξουμε στρατηγική υπομονή και να συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε», πρόσθεσε.

Πηγή: SkyNews

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος