Μπ. Λεμέρ: Η G20 πρέπει να καταδικάσει τη Ρωσία για την εισβολή της – Κατηγορίες και της Τζάνετ Γέλεν περί «συνενοχής»  σε Ρώσους  αξιωματούχους στη σύνοδο

Με αφορμή την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G 20 ο Γάλλος υπουργός Μπρουνό Λεμέρ σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Reuters, εκτίμησε ότι οι ηγέτες της συνόδου πρέπει να καταδικάσουν την επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Πρόσθεσε δε ότι η Ευρώπη εργάζεται για την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

Στη Μπενγκαλούρου της Ινδίας, ο Λεμέρ επεσήμανε ότι «οι κυρώσεις θα είναι ολοένα και πιο αποτελεσματικές, ολοένα και πιο αποδοτικές».
Η Ινδία που βρίσκεται τώρα στην προεδρεία της συνόδου δεν θέλει να συζητηθεί το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και ασκεί πιέσεις ώστε να μην χρησιμοποιηθεί η λέξη «πόλεμος» στο ανακοινωθέν της συνόδου, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.
Είναι γνωστό εξ άλλου ότι η ασιατική χώρα έχει τηρήσει ουδέτερη στάση στον πόλεμο, αποφεύγοντας να κατηγορήσει τη Ρωσία για την εισβολή και ζητώντας να βρεθεί διπλωματική λύση ενώ έχει αυξήσει και τις εισαγωγές πετρελαίου, σε χαμηλότερη τιμή, από τη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά την τελική ανακοίνωση της συνόδου της G20 ο Γάλλος υπουργός εκτίμησε ότι «στόχος είναι να κρατήσουμε τη φρασεολογία του 2022 στο Μπαλί, η οποία κατήγγειλε την «απαράδεκτη» επίθεση εναντίον της Ουκρανίας και ζητούσε την «πλήρη και άνευ όρων απόσυρση από το έδαφος της».

Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν κατηγόρησε τους Ρώσους αξιωματούχους που είναι παρόντες στη σύνοδο της G20 ότι είναι «συνένοχοι» στις ωμότητες που διαπράττει η χώρα τους στην Ουκρανία, αλλά και στις ζημιές που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην παγκόσμια οικονομία.

Στις δηλώσεις της κατά την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών, ανήμερα της πρώτης επετείου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γέλεν κάλεσε τους ομολόγους της της G20 «να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να στηρίξουν την Ουκρανία και να περιορίσουν την ικανότητα της Ρωσίας να εξαπολύει πόλεμο».

Η Γέλεν κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η «εργαλειοποίηση» των τροφίμων και της ενέργειας δεν πλήττει μόνο την Ουκρανία, αλλά και την παγκόσμια οικονομία και κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες. Τόνισε δε ότι, ο τερματισμός του πολέμου αποτελεί «ηθική υποχρέωση» για την παγκόσμια οικονομία και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «θα βρίσκονται στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος