Μπ. Γκράινερ: Επαναπατρισμός στις ΗΠΑ εν μέσω αντιδράσεων για την ανταλλαγή της με Ρώσο «έμπορο θανάτου»

Array

Μετά από περίπου δέκα μήνες σε ρωσικές φυλακές, η Αμερικανίδα αθλήτρια του γυναικείου ΝΒΑ Μπρίτνεϊ Γκράινερ απελευθερώθηκε και επιστρέφει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από τον λογαριασμό του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε στην δημοσιότητα δύο φωτογραφίες  μετά την ανταλλαγή, παρουσία της συζύγου της Γκράινερ, Cherelle.

Η απελευθέρωση έγινε μετά από συμφωνία της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα για ανταλλαγή της Μπρίτνεϊ Γκράινερ με τον Ρώσο έμπορο όπλων, Βίκτορ Μπουτ, ο οποίος βρισκόταν σε αμερικανικές φυλακές.

Μπ. Γκράινερ: Επαναπατρισμός στις ΗΠΑ εν μέσω αντιδράσεων για την ανταλλαγή της με Ρώσο «έμπορο θανάτου»

Η ανταλλαγή έγινε στο Αμπού Ντάμπι, όμως το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με στόχο τον Αμερικανό πρόεδρο που «αντάλλαξε μία μπασκετμπολίστρια που είχε κατηγορηθεί ότι μετέφερε ένα γραμμάριο ελαίου κάνναβης, με τον διάσημο «έμπορο θανάτου» ο οποίος έχει οπλίσει αμέτρητες τρομοκρατικές οργανώσεις, έχει προκαλέσει διαμάχες και έχει κατηγορηθεί ότι σχεδίαζε και δολοφονίες Αμερικανών πολιτών.

«Πόσο βλακώδης και μη πατριωτικός πονοκέφαλος για τις ΗΠΑ» έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ που επίσης θέτει το ερώτημα «γιατί η Γκράινερ ανταλλάχθηκε με έναν από τους μεγαλύτερους εμπόρους όπλων στον κόσμο και γιατί η ανταλλαγή δεν περιέλαβε τον Πολ Γουίλαν, πεζοναύτη που εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών σε ρωσική φυλακή για κατασκοπεία.

O γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ βρίσκεται μεταξύ των επικριτών του Προέδρου των ΗΠΑ Τζo Μπάιντεν.

Από την άλλη πλευρά, οι συνθήκες κράτησης μίας διάσημης αθλήτριας δύο φορές Ολυμπιονίκη, αλλά και η πολιτική συγκυρία με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησαν έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση Μπάιντεν.

Η αθλήτρια του ΝΒΑ αντιμετώπιζε εννιά χρόνια φυλάκιση με καταναγκαστικά έργα για ένα έγκλημα που στις Δυτικές χώρες δεν είναι καν έγκλημα.

Η Γκράινερ είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο της Μόσχας στις 17 Φεβρουαρίου γιατί στις αποσκευές της βρέθηκε έλαιο κάνναβης. Ο Μπουτ είχε συλληφθεί από τις αμερικανικές αρχές το 2012 στην Ταϊλάνδη και είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια φυλάκισης για λαθρεμπόριο όπλων και υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων. Το RIA Novosti αναφέρει πως ο Ρώσος έμπορος όπλων έχει ήδη επαναπατριστεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος