Μοζαμβίκη: Παιδομάζωμα από Τζιχαντιστές – ΜΚΟ καταγγέλλει τουλάχιστον 51 απαγωγές

Οι τζιχαντιστικές οργανώσεις που κατατρομοκρατούν τη βορειοανατολική Μοζαμβίκη τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια έχουν απαγάγει τουλάχιστον 51 παιδιά, κορίτσια τα περισσότερα, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις  της μη κυβερνητικής οργάνωσης Save the Children.

Με τρομακτική συχνότητα ένοπλες οργανώσεις επιδίδονται στην απαγωγή παιδιών και ο αριθμός αυτός δεν αντιπροσωπεύει παρά μόνο περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί.

Η Save the Children βασίζει εν μέρει την ανάλυσή της σε δεδομένα που συγκέντρωσε από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 η αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση ACLED, η οποία παρακολουθεί συστηματικά τις ένοπλες συρράξεις.

Οργανώσεις που γενικά αποκαλούνται στην περιοχή «αλ Σεμπάμπ» («η νεολαία» στα αραβικά) έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους στη φτωχή επαρχία Κάμπο Ντελγάδο, στα σύνορα με την Τανζανία, όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά πλειονότητα από μουσουλμάνους.

Πυρπολούν χωριά, αποκεφαλίζουν άνδρες, επιδίδονται σε απαγωγές για να στρατολογήσουν νέα μέλη ή για να βάλουν στο χέρι σεξουαλικές σκλάβες.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα οικογένειας, με τέσσερα παιδιά, που απήχθη  κατά τη διαφυγή της  από την πόλη Πάλμα  που έγινε θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει η η Save the Children, Οι τζιχαντιστές χώρισαν τους γονείς από τις κόρες τους και έκλεισαν τα μέλη της οικογένειας σε «χωριστά» σπίτια, αφηγήθηκε η μητέρα, 42 ετών.

«Αργότερα, επέστρεψαν και πήραν τις κόρες, που τους ενδιέφεραν», προσθέτει. Οι γονείς κατάφεραν να βρουν τα τρία παιδιά τους και να αποδράσουν· αλλά δεν ξαναείδαν ποτέ τη 14χρονη κόρη τους.

Η βία των τζιχαντιστών στην περιοχή έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 2.800 ανθρώπων και έχει αναγκάσει πάνω από 700.000 άλλους να εκτοπιστούν, συμπεριλαμβανομένων 364.000 ανηλίκων, σύμφωνα με ΜΚΟ και τον ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος