Μουσικός αποχαιρετισμός στην καγκελάριο Α. Μέρκελ – H επόμενη ημέρα στη Γερμανία

Βερολίνο, Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Ο μουσικός αποχαιρετισμός της καγκελαρίου Μέρκελ είναι η μεγαλύτερη τιμή που επιφυλάσσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Γερμανίας σε πολιτικό πρόσωπο. Στον προαύλιο χώρου του υπουργείου Άμυνας στο Μπεντλερμπλοκ την Πέμπτη το βράδυ το άγημα απέδωσε τιμές στην απερχόμενη καγκελάριο, υπό το φως των πυρσών η μπάντα της Μπούντεσβερ έπαιξε τις μουσικές επιθυμίες της Μέρκελ: Πρώτο το τραγούδι ήταν το «Ξέχασες το έγχρωμο φιλμ της ανατολικογερμανίδας πανκ – τραγουδίστριας Νίνα Χάγκεν.

Με δυσκολία συγκράτησε η Μέρκελ τη συγκίνησή της στο τραγούδι της Χίλντεγκαρντ Κνεφ, «Για μένα θέλω να βρέχει κόκκινα τριαντάφυλλα». Ο μουσικός αποχαιρετισμός έκλεισε με τον εκκλησιαστικό ύμνο «Υψιστε Θεέ, σε υμνούμε» παραπέμποντας στην προτεσταντική καταγωγή της κόρης πάστορα, η οποία έμεινε 16 χρόνια στην καγκελαρία της Γερμανίας.

Ήταν μία καθαρά γερμανική, μουσική αναδρομή στην προσωπική της διαδρομή της Μέρκελ από τα εφηβικά χρόνια στην κομμουνιστική DDR μέχρι την άνοδό της στην καγκελαρία.

Στον σύντομο χαιρετισμό της η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στις κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί στη 16χρονη θητεία της, όπως η οικονομική κρίση του 2008 και η προσφυγική το 2015. Τόνισε ότι «ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας έδειξαν σαν δοκιμαστικός σωλήνας, πόσο μεγάλη σημασία έχει η εμπιστοσύνη για την πολιτική, την επιστήμη και τη δημόσια αντιπαράθεση», είπε η Μέρκελ. «Η δημοκρατία μας», συμπλήρωσε «ζει από την ικανότητα κριτικής αντιπαράθεσης και την εμπιστοσύνη στα δεδομένα της επιστήμης κόντρα στις θεωρίες συνωμοσίας και τη μισαλλοδοξία».

Σε λίγες ημέρες η Άνγκελα Μέρκελ θα παραδώσει τη σκυτάλη της καγκελαρίας στο διάδοχό της. Την ερχόμενη Τετάρτη 8. Δεκεμβρίου η Ομοσπονδιακή Βουλή θα εκλέξει τον επόμενο καγκελάριο της Γερμανίας, τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς που κέρδισε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Μαζί του θα αναλάβει καθήκοντα και η νέα κυβέρνηση του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων. Αντικαγκελάριος και υπερυπουργός Ανάπτυξης και Προστασίας του Κλίματος είναι ο «πράσινος», Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομικών ο «φιλελεύθερος» Κρίστιαν Λίντνερ, το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει για πρώτη φορά γυναίκα, η «πράσινη» Αναλένα Μπέρμποκ.

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται το αποτέλεσμα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος που διεξάγουν οι Πράσινοι προκειμένου να εγκρίνουν τα περίπου 100.000 μέλη του κόμματος την κυβερνητική συμφωνία με τα άλλα δύο κόμματα του «σηματοδότη».

Αύριο Σάββατο πραγματοποιείται ψηφιακά έκτακτο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) για να εγκρίνει επίσης την κυβερνητική συμφωνία.

Ταυτόχρονα θα ανακοινωθούν και τα ονόματα των υπουργών του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος μεταξύ αυτών και του νέου υπουργού Υγείας που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξαιτίας της έξαρσης του τέταρτου κύματος της πανδημίας κορονοϊού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος