Μούμιες παιδιών ή εξωγήινοι; Σάλο προκάλεσε η παρουσίαση του δημοσιογράφου στο Μεξικό

Ο δημοσιογράφος και λάτρης των UFO, Jaime Maussan, παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα δύο μουμιοποιημένα πτώματα τα οποία ισχυρίζεται πως δεν είναι γήινα. Μάλιστα, υποστήριξε ότι είναι 1.000 ετών και σύμφωνα με αυτόν, αποτελούν μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στην ανθρώπινη ιστορία.

Οι περισσότεροι στην επιστημονική κοινότητα διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του. Τονίζουν πως πρόκειται για μία εγκληματική απάτη.

Ο Maussan ισχυρίζεται ότι βρέθηκαν το 2017 στο Περού, κοντά σ’ ένα μυστηριώδες σύνολο αρχαίων γεωγλυφικών, «τις προκολομβιανές γραμμές Nazca.»

Οι περουβιανοί αξιωματούχοι αμφισβητούν τον τρόπο με τον οποίο τα πτώματα αυτά έφυγαν από την χώρα και περιήλθαν στην κατοχή του Maussan. Μάλιστα ισχυρίζονται πως πρόκειται για γήινες μούμιες, αντίθετα με τους ισχυρισμούς του δημοσιογράφου.

Ακόμα, η Υπουργός Πολιτισμού του Περού, Leslie Urteaga, δήλωσε πως ο τρόπος με τον οποίο αυτά τα «προ-ισπανικά αντικείμενα» έφυγαν από την χώρα εξετάζεται ενώ έχει κατατεθεί και μήνυση.

Ο Maussan σε σχέση με αυτή την πράξη δήλωσε: «Δεν ανησυχώ. Δεν έχω κάνει απολύτως τίποτα παράνομο». Όταν ρωτήθηκε πώς βρέθηκε στην κατοχή του το ζεύγος -το οποίο αποκαλεί Clara και Mauricio-, απάντησε μόνο ότι θα τα αποκαλύψει όλα «την κατάλληλη στιγμή».

Το ζευγάρι των υποτιθέμενων «εξωγήινων πτωμάτων», έχουν επιμήκη κεφάλια και τρία δάχτυλα σε κάθε χέρι. Κατά τα άλλα έχουν ανθρωποειδές σχήμα, συμπεριλαμβανομένων δύο χεριών και δύο ποδιών.

Ο λαιμός τους και το κρανίο τους παρουσιάζουν χαρακτηριστικά πιο «συνηθισμένα στα πτηνά», ανέφερε η El País. «Διαπιστώθηκε επίσης ότι έχουν ισχυρά, ελαφριά οστά και δεν έχουν δόντια», ανέφεραν οι παρουσιαστές.

Μούμιες παιδιών ή εξωγήινοι; Σάλο προκάλεσε η παρουσίαση του δημοσιογράφου στο Μεξικό

Οι ειδικοί έχουν έκτοτε αντικρούσει τους ισχυρισμούς του Maussan. Η Elsa Tomasto-Cagigao, μια περουβιανή βιο-ανθρωπολόγος, αποκάλυψε την απογοήτευσή της για τους ισχυρισμούς, αναφέροντας παρόμοια υποτιθέμενα ευρήματα που αποδείχθηκαν απάτες. «Παρουσιάζουν το ίδιο αναμάσημα όπως πάντα. Αν υπάρχουν άνθρωποι που συνεχίζουν να το πιστεύουν αυτό, τι μπορούμε να κάνουμε;», είπε. «Είναι τόσο χοντροκομμένο και τόσο απλό που δεν υπάρχει τίποτα άλλο να προσθέσουμε».

Επίσης η Julieta Fierro, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αστρονομίας του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού (UNAM), πρόσθεσε ότι οι ισχυρισμοί των ερευνητών ότι το πανεπιστήμιό της ενέκρινε την υποτιθέμενη ανακάλυψή τους ήταν ψευδείς και σημείωσε ότι οι επιστήμονες θα χρειάζονταν πιο προηγμένη τεχνολογία από τις ακτίνες Χ που ισχυρίζονται ότι χρησιμοποίησαν για να διαπιστώσουν αν τα υποτιθέμενα αποσαθρωμένα σώματα ήταν «μη ανθρώπινα».

Η επιστήμονας σημείωσε ακόμα ότι ήταν περίεργο το γεγονός πως εξήγαγαν αυτό που σίγουρα θα ήταν ένας «θησαυρός του έθνους» από το Περού χωρίς να καλέσουν τον πρέσβη του Περού.

Ο δημοσιογράφος ισχυρίζεται πως η δήλωση του πως τα πτώματα είναι 1.000 ετών επιβεβαιώνεται από χρονολόγηση άνθρακα που είχε κάνει το «UNAM». Ωστόσο την Πέμπτη το UNAM αναδημοσίευσε δήλωση από το 2017 όπου έλεγαν πως οι εργασίες είχαν στόχο μόνο να προσδιορίσουν την ηλικία των δειγμάτων και όχι την προέλευσή τους.

Παρόμοια ευρήματα στο παρελθόν έχουν αποδείξει πως πρόκειται για «μουμιοποιημένα» παιδιά.

Ο Maussan το 2017 έκανε παρόμοιους ισχυρισμούς για μη ανθρώπινα λείψανα στο Περού. Έκθεση της εισαγγελίας της χώρας διαπίστωσε ότι τα σώματα ήταν στην πραγματικότητα «πρόσφατα κατασκευασμένες κούκλες, οι οποίες έχουν καλυφθεί με ένα μείγμα χαρτιού και συνθετικής κόλλας για να προσομοιωθεί η παρουσία δέρματος».

Τα σώματα δεν είχαν αποκαλυφθεί δημόσια στο Περού εκείνη την εποχή, οπότε δεν είναι σαφές αν ήταν τα ίδια με αυτά που παρουσιάστηκαν στο Κογκρέσο του Μεξικού την Τρίτη.

ΠΗΓΗ: DailyMail, Al Jazeera

Μετάφραση-επιμέλεια: Νάνσυ Σαμαρά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος