Μόσχα: Συνάντηση Χριστοδουλίδη – Λαβρόφ με επίκεντρο την Αμμόχωστο και την Αν. Μεσόγειο

Μόσχα- Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην κλειστή ζώνη της Αμμοχώστου, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα. Σε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση του Κυπριακού. «Θέλω επίσης να συζητήσω την εντελώς απαράδεκτη, επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου, η κατάσταση της οποίας καθορίστηκε με τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε, τονίζοντας πως πρόκειται για «αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, γεγονός που υποστηρίζεται από τους σχετικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου».

«Η Μόσχα τάσσεται υπέρ της επίλυσης προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του.

«Ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων που υπάρχουν εκεί βάσει του διεθνούς δικαίου, κυρίως με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας», δήλωσε.

«Επιβεβαιώσαμε τη θεμελιώδη θέση της Ρωσίας υπέρ της επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης επίλυσης του Κυπριακού στο υπάρχον διεθνές νομικό πλαίσιο, στην οποία να είναι μέρος και η εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελλήνων και των Τουρκοκυπρίων. Θεωρούμε τα μονομερή βήματα προς την κλειστή συνοικία Βαρωσίων της πόλης της Αμμοχώστου απαράδεκτα και αντιπαραγωγικά», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι τόσο στην πλατφόρμα του ΟΗΕ όσο και στις διμερείς επαφές με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, η Ρωσία υποστηρίζει «τη δημιουργία ευνοϊκών εξωτερικών συνθηκών για την επίτευξη προόδου στις κυπριακές υποθέσεις». «Επαναβεβαιώσαμε ότι έχει μεγάλη ζήτηση η συμμετοχή μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη συζήτηση για εξωτερικές πτυχές του διακανονισμού και επιβεβαιώσαμε τη θέση μας υπέρ της αντικατάστασης των σημερινών ξεπερασμένων εγγυήσεων ασφάλειας της Κύπρου με νέες εγγυήσεις ήδη μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας», κατέληξε ο υπουργός.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να επαναφέρει τον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις αρχές της ισότητας και της αμοιβαίας εξέτασης των συμφερόντων, αλλά οι εταίροι μας στην ΕΕ δεν είναι έτοιμοι προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Μιλήσαμε εν συντομία για τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, οι οποίες βρίσκονται εδώ και καιρό σε βαθιά κρίση. Δεν είναι επιλογή της Ρωσίας, όπως γνωρίζετε. Θα είμαστε έτοιμοι να αποκαταστήσουμε τον διάλογο με την ΕΕ πάνω στις αρχές της ισότητας και της αμοιβαίας εξέτασης των συμφερόντων. Δυστυχώς, οι συνάδελφοί μας από την ΕΕ δεν είναι έτοιμοι, είπε ο Λαβρόφ.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, με τη σειρά του, δήλωσε ότι «ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι η παρουσία προκλήσεων, δυσκολιών και διαφορών στις προσεγγίσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας. Αλλά ταυτόχρονα, η κοινή μας άποψη είναι η πεποίθηση ότι μόνο μέσω συνεργασίας μπορούμε να ανταποκριθούμε επιτυχώς στις σημαντικές διεθνείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η συζήτηση και ο διάλογος είναι απαραίτητοι, αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστούν οι διαφορές στις προσεγγίσεις και τις διαφωνίες», ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος