Μόσχα: Με προτροπές για «μετριοπαθείς πολιτικές» ζητούν συνεργασία με τους Ταλιμπάν, Ρωσία, Κίνα και Ιράν

Για να διασφαλιστεί η “σταθερότητα” της περιοχής και καλώντας παράλληλα τους νέους κυβερνώντες να εφαρμόσουν “μετριοπαθείς πολιτικές” Μόσχα, Πεκίνο και Τεχεράνη ζήτησαν σήμερα συνεργασία με τους Ταλιμπάν.

Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν ήταν σήμερα στη Μόσχα για τις πρώτες διεθνείς διαπραγματεύσεις στο ρωσικό έδαφος μετά την άφιξή τους στην εξουσία τον Αύγουστο.

Τα κράτη  δηλώνουν ανήσυχα για τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων απαγορευμένων στο Αφγανιστάν. Επανέλαβαν τη βούλησή τους να προωθήσουν την ασφάλεια στη χώρα για να συμβάλουν στην περιφερειακή σταθερότητα σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε στο τέλος συνομιλιών.

Στη συνάντηση στη Μόσχα, οι εκπρόσωποι των δέκα χωρών της περιοχής κάλεσαν επίσης τους Ταλιμπάν να εφαρμόσουν “μετριοπαθείς πολιτικές”, στην εσωτερική αλλά και στην εξωτερική πολιτική.

Δέκα χώρες συνολικά μετείχαν στις διαπραγματεύσεις με την αντιπροσωπεία του νέου αφγανικού καθεστώτος: η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν, το Πακιστάν, η Ινδία και οι πέντε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, αλλά όχι οι ΗΠΑ, οι οποίες επικαλέστηκαν τεχνικούς λόγους.

Η Ρωσία αύξησε σήμερα την πίεση στους Ταλιμπάν για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς που θα αντιπροσωπεύει το ευρύ φάσμα της αφγανικής κοινωνίας, καθώς φιλοξενεί τη νέα τους διοίκηση σε μεγάλο συνέδριο για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβαν την εξουσία.

Με το Αφγανιστάν να αντιμετωπίζει την οικονομική κατάρρευση και την ανθρωπιστική καταστροφή, η Μόσχα απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια προς την Καμπούλ, γνωρίζοντας ότι οποιαδήποτε συνέπεια μπορεί να απειλήσει την περιφερειακή σταθερότητα.

Κανείς δεν έχει συμφέρον για την πλήρη παράλυση ολόκληρου του κράτους, το οποίο συνορεύει, μεταξύ άλλων, με την Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών (CIS)”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η πρωτοβουλία της Ρωσίας να φιλοξενήσει τις συνομιλίες εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενισχύσει την επιρροή της στην περιοχή μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και την ανάληψη του ελέγχου της χώρας από τους Ταλιμπάν.

Ο  υπουργώ των Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ είχε έναν συμφιλιωτικό τόνο προς την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, η οποία ζητεί διεθνή διπλωματική αναγνώριση του καθεστώτος τους και νομιμότητα καθώς αυτό θα ενίσχυε τις εκκλήσεις της για την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει στη Δύση και την προώθηση της βοήθειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος