Μορτ Σαλ: Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο «πατέρας της σύγχρονης πολιτικής σάτιρας»

Ο Καναδός κωμικός και δημοσιογράφος, Μόρτον Λάιον Σαλ (Morton Lyon Sahl), γνωστός από την κοινωνική του σάτιρα, «από την εποχή του ‘Αιζενχάουερ ως το Τζο Μπάιντεν», πέθανε σε ηλικία 94 ετών στο σπίτι του στην Καλιφόρνια χωρίς να έχει ανακοινωθεί αιτία θανάτου.

Ο stand-up κωμικός καθόρισε την κοινωνική σάτιρα για μια γενιά Αμερικανών στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και του 1960. Ενώ οι περισσότεροι κωμικοί εκείνη την εποχή στόχευαν σε συζύγους και πεθερές, ο Μορτ αντλούσε από την ειδησεογραφία το υλικό του.

Ανέβαινε στη σκηνή με μια εφημερίδα και καθόταν σε ένα σκαμνί. Ήταν χαρακτηριστικό το πουκάμισο  ανοιχτό στο λαιμό και από επάνω πουλόβερ. Για την εμφάνισή του έλεγε: «Σκέφτηκα ότι δεν πρέπει να μοιάζεις με κανένα μέλος της κοινωνίας που επικρίνεις».

Ο Mort έγινε ο πρώτος οικοδεσπότης των βραβείων Grammy το 1959 και επίσης συμπαρουσιάστησε τα Βραβεία Όσκαρ την ίδια χρονιά.

Επτά χρόνια αργότερα, έγινε ο πρώτος κωμικός που εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού Time.

Μορτ Σαλ: Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο «πατέρας της σύγχρονης πολιτικής σάτιρας»

Εκτός από το stand-up, ο Mort απέκτησε αρκετούς υποκριτικούς ρόλους σε όλη την καριέρα του, ξεκινώντας με την ταινία In Love and War το 1958.

Συνέχισε να πρωταγωνιστεί σε ταινίες όπως All the Young Men, Johnny Cool, Don’t Make Waves και Doctor, You’ve Got to Be Kidding.

Στη μικρή οθόνη πρωταγωνίστησε σε παραγωγές όπως The Jerry Lewis Show, The Big Picture, Emergency! και Love American Style.

Έγινε επίσης τακτικός στη σκηνή του talk-show, εμφανιζόμενος συχνά σε εκπομπές με παρουσιαστές όπως οι Dick Cavett, Mike Douglas, Merv Griffin και David Frost.

Ο Mort παντρεύτηκε τρεις φορές, με τη Sue Babior, την China Lee και μετά την Kenslea Motter. Όλοι οι γάμοι κατέληξαν σε διαζύγιο.

Ο γιος του με την China, Mort Jr, πέθανε σε ηλικία 19 ετών το 1996.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος