«Moonage Daydream»: Νέο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη μουσική του Ντέιβιντ Μπόουι

Ένα νέο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη μουσική του θρύλου της ροκ Ντέιβιντ Μπόουι με τίτλο «Moonage Daydream» επιλέχθηκε από τις Neon, Universal και HBO Documentary Films.

Το «Moonage Daydream περιγράφεται ως «μια βιωματική κινηματογραφική οδύσσεια μεγάλου μήκους που εξερευνά το δημιουργικό, μουσικό και πνευματικό ταξίδι του Μπόουι». Παρουσιάζει την ιστορία του αείμνηστου θρύλου της ροκ «μέσα από υπέροχα, καλειδοσκοπικά, στιγμιότυπα που δεν έχουν προβληθεί ξανά, συναυλίες και μουσική», όπως τονίζεται στην περίληψη της ταινίας «με γνώμονα την αφήγηση του Μπόουι…».

Σύμφωνα με το THR, η Neon θα κυκλοφορήσει την ταινία στους κινηματογράφους στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων προβολών IMAX σε επιλεγμένες αγορές και η Universal θα την κυκλοφορήσει διεθνώς. Το HBO έχει τα δικαιώματα προβολής σε καλωδιακό δίκτυο και streaming.

Την ταινία, η οποία γυριζόταν επί πέντε χρόνια σκηνοθέτησε ο Μπρετ Μόργκεν, δημιουργός των ντοκιμαντέρ «The Kid Stays in the Picture» και «Kurt Cobain: Montage of Heck».

Το ντοκιμαντέρ «Moonage Daydream» είναι η πρώτη ταινία που εγκρίθηκε επίσημα από το ίδρυμα Ντέιβιντ Μπόουι και θα εξερευνά επίσης το έργο του πέρα από τη σφαίρα της μουσικής, στο θέατρο, την υποκριτική, τον χορό, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, το κολάζ βίντεο και ήχου και στη συγγραφή σεναρίων.

Το σάουντρακ θα περιλαμβάνει 48 από τις αυθεντικές ηχογραφήσεις του Μπόουι στο στούντιο, με τον παραγωγό του τραγουδιστή, Τόνι Βισκόντι να ηγείται ομάδας που περιλαμβάνει επίσης τον βραβευμένο με Όσκαρ μηχανικό ήχου Πολ Μάσι «Bohemian Rhapsody» και τον Ντέιβιντ Τζιανμάρκο «Ford v. Ferrari».

Ο τίτλος «Moonage Daydream» προέρχεται από το τραγούδι του άλμπουμ του Ντέιβιντ Μπόουι του 1972 «The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars».

Ο «λευκός δούκας της ροκ» που σημάδεψε τον 20ό αιώνα με τη μουσική και την προσωπικότητά του

Γνωστός ως ο «άνθρωπος με τα 1000 πρόσωπα» λόγω του πολύπλευρου ταλέντου του υπηρέτησε αρκετά είδη της μουσικής καταφέρνοντας μάλιστα να μαγεύει ανθρώπους με διαφορετικά μουσικά ακούσματα.

Ο Μπάουι θα πουλήσει πάνω από 136 εκατομμύρια δίσκους κι έτσι θα βρει δικαίως τη δική του θέση ανάμεσα στους 100 πιο σπουδαίους Βρετανούς όλων των εποχών και άλλη μία ανάμεσα στους 100 σημαντικότερους καλλιτέχνες του ροκ εντ ρολ.

Λίγοι είναι αυτοί που έχουν επηρεάσει τη μόδα τόσο βαθιά όσο εκείνος, συνδυάζοντας το avant-garde με το underground και το φτηνό με το κλασάτο. Ο καλλιτέχνης εξερεύνησε περισσότερο από τον καθένα το ίδιο του το φύλο και την σεξουαλικότητά του.

Έγινε αρχικά γνωστός το 1969, όταν το τραγούδι του Space Oddity έφτασε στο Βρετανικό Τοπ 5 ενώ απογειώθηκε το 1972 με το «Starman» και το ανδρόγυνο alter ego Ziggy Stardust και έτσι έγινε ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς του Γκλαμ Ροκ. Γνωστός για τις εκκεντρικές του εμφανίσεις, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για σημαντικούς καλλιτέχνες της ροκ σκηνής.

Άλλαξε, στη συνέχεια, ξανά το μουσικό στυλ και το 1975 έγινε διάσημος στην Αμερική με το τραγούδι του «Fame» που έφτασε στο νούμερο 1, από το άλμπουμ Young Americans. Στις αρχές της επόμενης σημείωσε ξανά επιτυχία με το άλμπουμ Scary Monsters (And Super Creeps) από το οποίο ξεχώρισε το Ashes to Ashes και το αντίστοιχο βίντεο. Το 1983 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Let’s dance, το οποίο περιλαμβάνει πολλά επιτυχημένα τραγούδια σε πιο έντονο ποπ και φανκ ύφος. Συνέχισε να πειραματίζεται τις δεκαετίες του 1990 και του 2000.

Στην αρχική του έκδοση το 2004, όπως και κατόπιν της αναθεώρησης του 2010, ο κατάλογος από το Rolling Stone με τα 500 κορυφαία τραγούδια όλων των εποχών (The RS 500 Greatest Songs of All Time) περιλαμβάνει τέσσερα δικής του δημιουργίας και εκτέλεσης. Ο καλλιτέχνης ανήκει στους 10 μεμονωμένους (σόλο) και γενικά τα 20 ονόματα (συνυπολογισμένων των συγκροτημάτων) με τα περισσότερα τραγούδια στον δεδομένο κατάλογο, ενώ παρότι δεν τις ερμήνευσε, συνέβαλε με διαφορετικές ιδιότητες για ακόμη τρεις διαχρονικές επιτυχίες: «Lust for Life» του Ίγκι Ποπ, «Walk on the Wild Side» του Λου Ριντ, «All the Young Dudes» των Μοτ δε Χιουπλ.

Το πασίγνωστο τραγούδι «Angie» των Rolling Stones είναι αφιερωμένο στην πρώην σύζυγό του Μπόουι, Άντζι. Ο έρωτάς του για το μοντέλο Ιμάν ήταν αυτός που έσωσε τον Μπόουι. Οι δυο τους αρραβωνιάστηκαν το 1992.

Ήταν 10 Ιανουαρίου του 2016 όταν ανακοινώθηκε ότι ο Ντέιβιντ Μπάουι έφυγε από τη ζωή δίνοντας μάχη με τον καρκίνο για 18 μήνες κι ενώ μόλις μία εβδομάδα πριν είχε κυκλοφορήσει το άλμπουμ που έμελλε να είναι το τελευταίο της καριέρας του.

Πέθανε στο σπίτι του, ενώ είχε στο πλάι του αγαπημένα πρόσωπα. Αν και το πραγματικό του όνομα ήταν Ντέιβιντ Ρόμπερτ Τζόουνς, το μετέτρεψε σε Μπόουι ώστε να μην τον μπερδεύουν με τον Ντέιβι Τζόουνς των The Monkees.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος