Mondelez: Πρόστιμο – μαμούθ 337 εκατ. δολαρίων της Κομισιόν στην πασίγνωστη πολυεθνική

Σύνοψη
  • Η εταιρεία χρέωνε σε υψηλότερς τιμές τα προϊόντα της εις βάρος των καταναλωτών

Πρόστιμο 337,5 εκατ. ευρώ επέβαλε η Κομισιόν στην Mondelez International, κατηγορώντας την αμερικανική εταιρεία για παρεμπόδιση του διασυνοριακού εμπορίου σοκολάτας, μπισκότων και προϊόντων καφέ μεταξύ των κρατών μελών, κατά παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται από την Κομισιόν, η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε τη δεσπόζουσα θέση που κατείχε στην αγορά στην πώληση π.χ. σοκολάτας και μπισκότων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και εμπόδιζε τους διανομείς με διάφορους καταχρηστικούς όρους που επέβαλε να κάνουν εισαγωγές και εξαγωγές των προϊόντων της από τη μία χώρα στην άλλη.

Αυτή η πρακτική κρατούσε τις τιμές ψηλά. Αν για παράδειγμα ήταν ψηλά, η τιμή της σοκολάτας στο Βέλγιο, απαγόρευε στον αποκλειστικό της διανομέα να μεταπωλεί σοκολάτα από την Ολλανδία στο Βέλγιο, να δημιουργεί μια τεχνητή κρίση και να κρατήσει ψηλά τις τιμές.

Οι παράνομες αυτές πρακτικές διαφόρων ειδών αφορούν την περίοδο από το 2006 έως το 2020. Το πρόστιμο είναι μειωμένο κατά 15%, επειδή η εταιρεία αναγνώρισε ότι ήταν εν αδίκω. Η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τόνισε ότι είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση.

Πρώτον, διότι αφορά τις τιμές καταναλωτικών αγαθών, που είναι μείζον ζήτημα για τους Ευρωπαίους πολίτες σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού που διανύουμε.

Επιπλέον, είναι μια υπόθεση που αφορά ένα θεμέλιο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, που είναι η ελεύθερη διακίνηση αγαθών στην ενιαία αγορά.

Επιμέλεια – ΕΡΤNews: Λήδα Παπαδοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος